BURUNDI
MUYINGA
100% ARABICA
Další svěží Afrika u nás na pultu! Výrazně ovocná káva se svěží, limetkovou aciditou a tóny šťavnatého lesního ovoce. Vše podtrhuje příjemná sladkost s nádechem vanilky. Spíše jemnější arabika s minimální hořkostí, ideální na filtrované kávy.
Dovolujeme si také doporučit ...
Dozvědět se více o kávě BURUNDI MUYINGA
Světle pražená káva
Zpracováno promytou metodou
Vypěstováno v nadmořské výšce 1500-1800 m n.m.
CHUŤ A DOPORUČENÁ PŘÍPRAVA KÁVY
Světle pražená, výběrová arabika, kterou si vychutnáte jak na alternativních přípravách tak na výraznější espresso. V chuti této jemné kávy hledejte sladké tóny broskví a šťavnaté lesní ovoce. Hořkost bude naprosto minimální. Tuto kávu si zamilujete na filtrech. Při použití v kávovaru čekejte výraznou aciditu s ovocnou explozí chutí. Jinak doporučujeme na V60, chemex, aeropress, clever dripper,...
PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Zrno z oblasti Ngongomo neochutnáváme poprvé a jsme rádi, že jsme se k němu po čase zase mohli vrátit. Tato výběrová arabika pochází z provincie Muyinga, který těží ze skvělých podmínek pro pěstování kávy. Pravidelné srážky, vynikající kvalita půdy, vysoká nadmořská výška a ideální teploty se odrážejí ve vysoké kvalitě pěstovaných kávovníků. Přičteme-li k tomu skvělé zázemí zpracovatelské stanice Ngongomo, víme, že půjde o kávu vynikající kvality. Tato stanice byla založena již v roce 1992 a dnes k ní dováží svou úrodu přes 1800 farmářů z okolních kopců. Každou sezónu zde pracují kolem 1500 tun kávových třešní. Stanice také spolupracuje na řadě projektů zaměřených na vzdělávání farmářů, dlouhodobě udržitelné pěstování či místní investice.
Farmáři s pomocí členů rodiny obhospodařují průměrně 200-250 stromů, což není příliš. Sklizeň probíhá ručně a vybírají se vždy plně zralé třešně bez viditelných defektů. Po sběru by se třešně měli vždy co nejrychleji dostat do zpracovatelské stanice. Z toho důvodu jsou po celém regionu rozmístěna sběrná místa, která farmářům významně ulehčují v práci. Farmáři dostávají stejnou odměnu, ať už dopraví zrna do stanice svépomocí nebo si ji nechají vyzvednout ve sběrném místě.
Toto zrno se zpracovává mokrou metodou. V samotné stanici procházejí třešně opakovaným tříděním. První se nechají namočit ve vodě. Třešně s defekty vyplavou na povrch, jsou separovány a prodávají se odděleně jako nižší sorta. Zbytek prochází dalším ručním tříděním, kdy jsou odděleny přezrálé a nedozrálé třešně. Následně se zrn pomocí stroje odstraní dužina a přichází proces fermentace, který trvá 10-12 hodin. Zrna se poté promývají ve vodních kanálech. Ty mají speciální dřevěné přepážky, díky kterým se zrna roztřídí podle hustoty do sedmi skupin. Zrna se následně suší na speciálních vyvýšených postelích, kde jsou pod přísným dohledem zaměstnanců. Během dešťů, v noci a stejně tak i v nejteplejších částech dne se zrna schovávají pod plachty. Proces sušení trvá 2-3 týdny, dokud vlhkost nedosáhne 11,5 %. Během celého procesu je každá várka zrna dohledatelná k jednotlivé farmě i datumu sklizně.
Po zpracování jsou zrna převezena do skladů, kde jsou ohodnocována během tzv. cuppingů a znovu ručně kontrolována pro známku jakéhokoliv defektu. Opakovaná kontrola kvality v této zpracovatelské stanici je opravdu obdivuhodná.
BURUNDI VE SVĚTĚ KÁVY
Všechny kávovníky v Burundi jsou odrůdy Red Bournon, což je důsledně kontrolováno vládou. V Burundi se kávovníky většinou pěstují na malých farmách a vzrůstajícím problémem je stáří samotných rostlin. Většina farmářů nemá prostor na sázení nových kávovníků, jejichž stáří se často pohybuje kolem 50 let. Než kávovníky začnou plodit a tudíž je z nich zisk, trvá to 3-4 roky. Stanice se snaží pomáhat produkcí vlastních mladých rostlinek kávovníků, které pak bez zisku nebo i pod cenou prodávají farmářům. Ti pak mohou jednodušeji obměnit svou produkci.
OCHUTNEJTE S NÁMI VÍCE
Při nákupu nad 750 Kč Vám zašleme
75 g kávy zdarma.
Kávu pražíme několikrát týdně.
Čerstvost zaručena.
Každou kávu pražíme tak, aby vynikla
její jedinečná chuť.
Doprava zdarma nad 2000 Kč,
jinak od 80 Kč.
Vše na e-shopu máme skladem.