VÁNOČNÍ PROVOZNÍ DOBA

Vážení zákazníci,
pro jistotu doručení objednávek do Vánoc doporučujeme objednat nejpozději do 17. 12. 2024.
Objednávky s osobním odběrem objednejte nejpozději do 22. 12. 2024.

Otvírací doba:
16. 12. - 20. 12. otevřeno 8-17:30
So 21. 12. otevřeno 9-13
Ne 22. 12. zavřeno
Po 23. 12. otevřeno 8-17:30

24. 12. 2024 - 1.1. 2025 ZAVŘENO
Přejeme co nejklidnější předvánoční čas.






Mokré zpracování kávy 

minulém článku jsme si řekli souhrnné informace o zpracování kávových třešní. Dnes se podíváme na jeden ze základních a nejvíce používaných způsobů a tím je mokré zpracování. Mezi další nejčastější metody patří suché (natural) zpracování a tzv. honey metoda. O každé z nich si řekneme zase v dalším článku. 

Coffee 2732895 960 720
Zpracování kávy

Při použití mokré metody získáme zrna, která se po upražení vyznačují jasnou, přímočarou chutí, vyšší kvalitou, výraznější aciditou a větší komplexností. Nevýhodou této metody jsou vysoké nároky na technické vybavení a především na množství vody.

Na počátku jsou všechna zrna namočena do tanků s vodou. Nedozrálá zrna nebo ta s defektem vyplavou na povrch a jsou odstraněna. Tím je zaručená vyšší kvalita zrna, jelikož se při dalším postupu s defektními zrny nepracuje. V některých zpracovatelských závodech probíhá několikanásobné třídění kávových třešní, aby byla zaručena co nejvyšší kvalita. 

Pomocí mechanického stroje jsou z třešní odstraněny vnější slupky. Dužina obalující kávová zrnka obsahuje hodně pektinu a těžce se odstraňuje. Napomáhá tomu proces fermentace, během kterého jsou zrna namočena ve vodě. Délku tohoto procesu ovlivňuje více faktorů, mimo jiné i počasí. Při vyšších teplotách probíhá fermentace rychleji a naopak. Nesmí ale probíhat příliš dlouho, ve výsledné kávě se to projeví nežádoucími chutěmi.

Kavove Tresne A Kavova Zrna Mr  Coffee


Následně se zrnka ještě naposledy promyjí, aby se odstranil všechen odpad a jsou připravena k sušení. Zrna se suší na betonových terasách, afrických postelích, zahradách farmářů… V každé krajině jsou zvyky jiné. Během sušení se zrnka pravidelně obracejí, dokud není obsah vlhkosti 11 %–12 %. Nyní se káva konečně může skladovat a nehrozí již hniloba. Zrnka jsou stále obalena v tenké vrstvě pergamenu, který jim poskytuje ochranu. 

Většina káv, které naleznete v naší nabídce, je zpracována mokrou metodou. Například Colombia Excelso Medellin, Guatemala SHB Huehuetenango nebo Mexico Chiapas. Také většina našich světle pražených káv, vhodných na filtrované kávy, bývají zpracované mokrou metodou. 


zpět nahoru