El Salvádor
FINCA LA MAJADA
100% ARABICA
100% arabika s tóny kešu oříšků, manga a sladké, voňavé vanilky. Intenzivní, krémová chuť s mírnou hořkostí a středně silným tělem. Acidita Vás jemně polechtá, odráží se ve svěžích tónech tropického ovoce a dodává této kávě na zajímavosti. Tělo kávy je vyvážené, dostatečně silné pro použití do kávovaru. Jinak je skvělá na french press, džezvu, moka konvičku, clever dripper,...
Dozvědět se více o kávě El Salvádor FINCA LA MAJADA
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
Arabika z El Salvádoru patří mezi ty kávy, které zaujmou široký okruh zákazníků. Je středně pražená a tedy ne přehnaně kyselá, ale ani vyloženě tmavá a pouze hořká. Acidita je u této kávy velmi zajímavá, nevyznačuje se ostrými citrusovými tóny, spíše z ní sálá svěžest tropického sladkého ovoce. Můžeme tedy hledat stopy manga, papáji nebo ananasu. La Majada má krásně vyvážené tělo, s krémovou chutí, které dominují tóny kešu oříšků a příjemný nádech vanilky. Můžete směle použít do kávovaru na přípravu lahodné černé kávy a výborně si rozumí i s mlékem. Pak je káva opravdu velmi jemná a lahodná, příjemně sladká. Z dalších alternativních příprav doporučujeme french press, moka konvičku, džezvu a pokud nehledáte vyloženě ovocné tóny, pak třeba i aeropress nebo clever dripper.
PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ KÁVY
Farmáři v regionu La Majada vytvořili sdružení již v roce 1966. La Majada Cooperative se snaží pro všechny místní farmáře vytvořit rovnocenné podmínky pro hospodaření. Důležitým aspektem je moderní technické vybavení, které farmářům pomáhá získat ze své úrody maximum. Zároveň se technologie adaptovali na místní klimatické podmínky - káva se pěstuje v poměrně nízkých nadmořských výškách (1 100 - 1 350 m n. m.) a v blízkosti moře. Dále se sdružení soustředí na konstantní vzdělávání farmářů a důraz se klade na pěstování kávy vysoké kvality, za kterou farmáři dostávají vyšší odměnu.
EL SALVÁDOR VE SVĚTĚ KÁVY
El Salvádor je malá země ve střední Americe, jejíž břehy ze západní strany omývá Tichý oceán. Za sousedy má samé známé pěstitele kvalitní kávy, které často naleznete i v naší nabídce, třeba Guatemalu a Honduras.
Ještě před civilní válkou, která zmítala El Salvádorem v letech 1980 – 1992, patřila tato země mezi významné pěstitele kávy. Dnes je pěstování kávy v této nádherné zemi opět na vzestupu a kvalita kávy se významně zlepšila. V El Salvádoru se pěstují komplexní kávy plných chutí s výrazným aroma, kterým nechybí medová sladkost, tóny čokolády, karamelu, pekanových a vlašských ořechů.
Pěstuje se zde především arabika, odrůdy Bourbon, Pacas nebo Pacarama – oblíbený kříženec, který zde vznikl.
V tomto malém státě káva živí zhruba 20 000 farmářů. Valná většina z nich jsou drobní pěstitelé, kteří obstarávají farmy menší než 20 hektarů. Díky tomu, že se káva pěstuje ve stínu, hrály tyto farmy velmi důležitou roli v boji proti odlesnění a ztrátě přirozeného prostředí pro divoká zvířata.