Uganda
BUGISU
100% ARABICA



U této 100% arabiky vás osloví výraznější hořkost, silnější tělo a lehká trpkost. Určitě se neztratí ani v kávách s mlékem. Acidita je úplně minimální. Velmi oblíbená u našich zákazníků na domácí přípravu. Ačkoliv je tato káva z Afriky, kde se obvykle těšíme z ovocných káv s výraznější aciditou, je toto přesně ta výjimka potvrzující pravidlo.

Dozvědět se více o kávě Uganda BUGISU
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
U káv pocházejících ze střední a východní Afriky jsme zvyklí na výraznější aciditu, rozvinuté ovocné tóny, citrusové chutě,…Rádi vzpomínáme třeba na Rwandu Iwacu, Kenyu AA, Burundi a vždy se u nás najde nějaká skvělá Etiopie. Uganda Bugisu představuje přesně tu výjimku, která potvrzuje pravidlo. U této kávy se můžeme těšit z plného těla s výraznou chutí. Acidita je opravdu velmi jemná až nevýrazná, aroma této kávy naopak jen tak nezapomenete. Chutě jsou poměrně jednoduché a přímočaré. Osloví vás čokoládová hořkost a jemná chuť hřebíčku. Ideální pro každodenní ranní šálek kávy, který Vás připraví na další den. Acidita u této kávy je úplně minimální, jen vás lehce polechtá na jazyku. Pro přípravu bychom zvolili kávovar, nebo alternativy, u kterých oceníte silné tělo kávy, třeba french press, moka konvičku nebo džezvu. Samozřejmostí by měla být čerstvě pomletá káva, která tak neztrácí nic ze svých skvělých vlastností.
PŮVOD KÁVY
Uganda patří k menším státům střední Afriky. Na mapě ji najdeme vedle dalších zemí, ze kterých pravidelně ochutnáváme kávu: Tanzánie, Rwanda nebo Keňa. Její důležitou součástí je také Viktoriino jezero, které se nachází jihu Ugandy a významně ovlivňuje klima země. Najdeme zde také další jezera, četná pohoří a vodopády, které tvoří mimořádné přírodní scenérie. Hospodářsky se tato malá země řadí k chudším státům a právě káva patří, vedle bavlny a čaje, k hlavním vývozním artiklům. Odhaduje se, že až 20 % populace se živí prací spojenou s kávovým průmyslem. Na většině farem se dužina ze zralých zrn odstraňuje ručně. To je dnes už poměrně zastaralý způsob, který ale postupně ustupuje moderním metodám zpracování a strojům šetrným k přírodě. Tato káva je zpracována promytou metodou.