Nicaragua
SHG Royal Momotombo
100% ARABICA
Potěší vás výrazné aroma, jiskrná acidita, lehká zemitost a mírná hořkost. Chuť je čistá a intenzivní. U této 100% arabiky oceníte odlišnou a specifickou chuť, kterou doporučujeme vyzkoušet na alternativní přípravy i espresso.
Dozvědět se více o kávě Nicaragua SHG Royal Momotombo
Chuť a příprava
Tuto skvělou kávu z Nicaragui můžete vyzkoušet jak na espresso, tak na filtrované kávy. Tato 100% arabika má velmi jemnou, ovocnou aciditu, která nám na espressu trochu více vystoupí, na filtrech se naopak více rozloží ostatní zajímavé tony. Káva je velmi pěkně vyvážená a má spíše silnější tělo. Ve své chuti je velmi specifická, pokud hledáte něco zajímavého, doporučujeme vyzkoušet. Můžete si vychutnat náznak hořké čokolády a lehkou zemitost až dřevnatost. Okouzlí Vás nádherné aroma, které si vychutnáte při každém doušku této lahodné kávy.
Naše zrno
Tato 100% arabika pochází ze západní části Nicaragui, poblíž se nachází velké jezero Managua. Káva se zde pěstuje na malých, rodinných farmách na úpatí sopky Momotombo, která je stále aktivní a několikrát do roka o sobě dává vědět. To samozřejmě není nikdy dobrá zpráva pro farmáře. My, kteří se od sopky nacházíme dostatečně daleko, ale oceníme všechny důležité minerální látky, které se ve vulkanické půdě nacházejí a které ovlivňují chuť této báječné kávy.
Zkratka SHG v názvu znamená, že se káva pěstuje ve vyšších nadmořských výškách (nad 1200 m n. m.) a můžeme tedy očekávat plnější a zralejší chuť kávy. Zkratka EP (Europian Preparation) značí další třídění, kterým káva prochází, takže se k nám pohromadě dostanou jen ta nejlepší zrna.
Nicaragua ve světě kávy
Tato pražená káva má původ v Nicaragui, která se nachází ve střední Americe, oplývá nádhernou přírodou plnou jezer, vulkánů a pláží. Za sousedy má samé známé kávové vývozce, třeba Honduras, El Salvador nebo Costa Ricu. Od té doby, co byla káva dovezena do Nicaragui (tedy někdy kolem roku 1850), hrála důležitou roli v ekonomice a stala se dokonce hnacím motorem v rozvoji této země. Více než 40 000 rodinných plantáží pěstuje a zpracovává kávu takovým způsobem, který chrání cenné přírodní bohatství. Pěstování je soustředěno do tří hlavních regionů: Segovias, region známý kávou s květinovým aroma, charakteristickou chutí a vyšší aciditou. Mezi další oblasti patří Matagalpa a Jinotega, které mají také optimální podmínky pro pěstování, tedy bohaté vulkanické půdy, vlhké klima tropického pásu a bujnou vegetaci.