PŘÍJÍMÁME KÁVOMILCE

Do kavárny přijímáme nového zaměstnance! Přidáš se k nám?


Kariéra v MR.COFFEE
Archiv

HONDURAS

MARCALA
100% ARABICA
 Středně pražená káva Pěstováno v nadmořské výšce 1 500 m n. m.  Zpracováno promytou metodou

100% středně pražená arabika s lehkou hořkostí vhodná na přípravu espressa.  Tato krásně vyvážená káva s tóny oříšků a sladké vanilky má středně silné tělo a nádherné aroma.  Acidita je velmi mírná, spíš jen polechtá na jazyku. Využijete ji i na french press, moka konvičky nebo clever dripper. Pěkne sedne i do káv s mlékem. Certifikovaná jako organická a Fair Trade káva.

MR. COFFEE - Honduras Marcala

Dozvědět se více o kávě HONDURAS MARCALA

CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY 

Oblíbená arabica našich zákazníků se vrací na pult! Tato krásně vyvážená káva má středně silné tělo a oříškovo-čokoládovou chuť s lehkým nádechem sladké vanilky. Acidita zde půjde cítit, ale není nijak výrazná. Kávu doprovází nádherné aroma a má klidné, jemné zakončení. Tuto skvělou zrnkovou kávu bychom doporučili na espresso i do káv s mlékem, kde bude chuť velmi jemná. Z alternativních příprav je skvělá na french press, moka konvičku nebo džezvu.


MRKNĚTE NA NÁŠ NOVÝ ČLÁNEK, JAK SE VYVAROVAT CHYB PŘI PŘÍPRAVĚ ESPRESSA

PĚSTOVÁNÍ KÁVY

Celým názvem se tato zrnková káva jmenuje Honduras Marcala. Oblast Marcala se nachází na jihozápadě Hondurasu, hlavním městem je zde La Paz. Každý kávový region v Hondurasu nám může nabídnout své specifické chutě a charakteristiky. Najdeme zde arabiky nižší sorty, které se často používají do espresso směsí, ale také arabiky vysoké kvality s jasným původem a skvělou chutí. Každý region má své specifické klimatické podmínky, které této různorodosti nahrávají. Obecně se zde farmáři potýkají s vysokou vlhkostí, kterou se jim však nyní díky lepší technické vybavenosti daří lépe zvládat. Postupně se také výrazně zlepšuje proces sušení při zpracování kávy mokrou metodou.

V roce 2000 se spojilo 62 producentů z oblasti Marcala a vzniklo sdružení COMSO (Cafe Organico Marcala, S.A.). Farmáři uzpůsobili své farmy, jež jsou nyní certifikované jako organické (certifikace od Bio Latina). To jim umožnilo nabízet své zrno širšímu okruhu mezinárodních zákazníků za vyšší prodejní cenu. V roce 2006 potom COMSO získalo také certifikát Fair Trade. Vyšší zisky se využívají k investicím v rámci komunity, zejména v oblasti školství. Peníze putují na lepší platy učitelů, školní pomůcky pro děti a v rámci programu Merienda Escolar také na stavbu jídelen ve školách.


HONDURAS VE SVĚTĚ KÁVY 

Honduras se nachází ve střední Americe, za sousedy má další naše známé kávové producenty, jako je NicaraguaGuatemala nebo El Salvador. Je sedmým největším kávovým producentem na světě a v době sběru čerstvých kávových bobů zaměstnává kolem 12,5 % populace. Je tedy důležitým hráčem v ekonomice Hondurasu. V posledních 25 letech se vládě společně s farmáři podařilo velmi efektivně zvýšit kvalitu produkované kávy. A to hlavně díky finanční podpoře, postaveným dálnicím, zlepšené technické vybavenosti a edukaci farmářů. Nadále se potýkají s problémy způsobenými počasí (záplavami, suchem, ...) a také nemocemi a plísněmi, které napadají kávovníky. Z většiny se zde pěstuje arabika, zastupují ji odrůdy Bourbon, Catuari, Typica nebo Pacas.



zpět nahoru