Arabica a robusta 

V našem článku o kávovníku se dozvíte to nejzákladnější o tom, odkud se vlastně káva bere. Kávovník je ovocná dřevina, jejíchž druhů poznáme více než 50. Nejrozšířenější a nejvíce známé jsou druhy arabika a robusta. Určitě tyto názvy neslyšíte poprvé. Rádi bychom tedy dnes popsali ty nejdůležitější rozdíly. 

Arabika

  • Jedná se o kávu vyšší kvality – rozmanitější, komplexní chutě
  • Obsahuje méně kofeinu než robusta (záleží na odrůdě, může obsahovat i o polovinu méně kofeinu než robusta)
  • Vyžaduje náročnější podmínky na pěstování
  • Je více náchylná na nemoci a škůdce
  • Tvoří asi 60 % světové produkce kávy
  • Po vysazení následuje první sklizeň až po 4-5 letech
  • Daří se jí v nadmořských výškách 900 – 2 000 m n. m.
  • Obsahuje více olejů i více cukrů
  • Producenty jsou př. Brazílie, Kolumbie, Honduras, Etiopi


Robusta

  • Káva nižší kvality – rozdíl v chuti pozná i laik
  • Při pěstování robusty je vyšší výnos s menšími náklady než u pěstování arabiky
  • Nižší náchylnost k nemocem a škůdcům
  • Najdeme ji v nižších nadmořských výškách od 0 do 900 m n. m.
  • Vyžaduje vyšší průměrnou teplotu (20 – 30 °C)
  • Méně cukrů v plodech ovlivňuje chuť – robusta má silnou, hořkou až trpkou, se silným „ocáskem“ nebo-li dochutí
  • Levnější nákupní cena – často najdeme v espresso směsích, supermarketech, téměř vždy v instantní kávách
  • Rostlinka dospívá rychleji než arabika – první sklizeň může proběhnout již po 2 letech
  • Producenty jsou např. Vietnam, Indonésie, Indie



Naším cílem vždy bylo zákazníkům přinést kvalitní kávu. 

V naší nabídce najdete pouze 100% arabiky, a to i v espresso směsích, které tvoří mix různých jednodruhových arabik.

Nikoho se nesnažíme přesvědčit, že arabika je lepší než robusta. Každému může chuťově vyhovovat něco jiného, i mezi arabikami najdeme nekvalitní kávy. Dlouhá tradice pití robusty v naší zemi se také projevuje na zvyklostech a očekávání lidí. Snažíme se proto lidem ukázat, že káva je opravdu rozmanitá surovina, která má velmi široké spektrum chutí. Z toho důvodu také máme světle, středně i tmavě pražené kávy v nabídce. U některých vyniká acidita a citrusové tóny, u jiných se těšíme z čokoládových, oříškových nebo sladkých chutí.

Necháme již na každém, aby vyzkoušel, která bude ta pravá.




zpět nahoru