Arabica a robusta
V našem článku o kávovníku se dozvíte to nejzákladnější o tom, odkud se vlastně káva bere. Kávovník je ovocná dřevina, jejíchž druhů poznáme více než 50. Nejrozšířenější a nejvíce známé jsou druhy arabika a robusta. Určitě tyto názvy neslyšíte poprvé. Rádi bychom tedy dnes popsali ty nejdůležitější rozdíly.
Arabika
- Jedná se o kávu vyšší kvality – rozmanitější, komplexní chutě
- Obsahuje méně kofeinu než robusta (záleží na odrůdě, může obsahovat i o polovinu méně kofeinu než robusta)
- Vyžaduje náročnější podmínky na pěstování
- Je více náchylná na nemoci a škůdce
- Tvoří asi 60 % světové produkce kávy
- Po vysazení následuje první sklizeň až po 4-5 letech
- Daří se jí v nadmořských výškách 900 – 2 000 m n. m.
- Obsahuje více olejů i více cukrů
- Producenty jsou př. Brazílie, Kolumbie, Honduras, Etiopi
Robusta
- Káva nižší kvality – rozdíl v chuti pozná i laik
- Při pěstování robusty je vyšší výnos s menšími náklady než u pěstování arabiky
- Nižší náchylnost k nemocem a škůdcům
- Najdeme ji v nižších nadmořských výškách od 0 do 900 m n. m.
- Vyžaduje vyšší průměrnou teplotu (20 – 30 °C)
- Méně cukrů v plodech ovlivňuje chuť – robusta má silnou, hořkou až trpkou, se silným „ocáskem“ nebo-li dochutí
- Levnější nákupní cena – často najdeme v espresso směsích, supermarketech, téměř vždy v instantní kávách
- Rostlinka dospívá rychleji než arabika – první sklizeň může proběhnout již po 2 letech
- Producenty jsou např. Vietnam, Indonésie, Indie
Naším cílem vždy bylo zákazníkům přinést kvalitní kávu.
V naší nabídce najdete pouze 100% arabiky, a to i v espresso směsích, které tvoří mix různých jednodruhových arabik.
Nikoho se nesnažíme přesvědčit, že arabika je lepší než robusta. Každému může chuťově vyhovovat něco jiného, i mezi arabikami najdeme nekvalitní kávy. Dlouhá tradice pití robusty v naší zemi se také projevuje na zvyklostech a očekávání lidí. Snažíme se proto lidem ukázat, že káva je opravdu rozmanitá surovina, která má velmi široké spektrum chutí. Z toho důvodu také máme světle, středně i tmavě pražené kávy v nabídce. U některých vyniká acidita a citrusové tóny, u jiných se těšíme z čokoládových, oříškových nebo sladkých chutí.
Necháme již na každém, aby vyzkoušel, která bude ta pravá.