Archiv

Uganda
Bugisu

Elgon, západ Ugandy
100% ARABICA
 Uganda Bugisu  Uganda Bugisu  Uganda Bugisu

Ačkoliv je tato káva z Afriky, kde se obvykle těšíme z ovocných káv s výraznější aciditou, je toto přesně ta výjimka potvrzující pravidlo. U této 100% arabiky vás osloví výraznější hořkost, silnější tělo, lehká trpkost a velmi mírná acidita. Určitě se neztratí ani v kávách s mlékem. Acidita je úplně minimální. Velmi oblíbená u našich zákazníků na domácí přípravu.

MR. COFFEE - Uganda Bugisu

Dozvědět se více o kávě Uganda Bugisu Elgon, západ Ugandy

Chuť a příprava

Zrno Ugandy Bugisu 768X576

U káv pocházejících ze střední a východní Afriky jsme zvyklí na výraznější aciditu, rozvinuté ovocné tóny, citrusové chutě,… Z káv, které nám přišly pod ruku rádi vzpomínáme třeba na Rwandu Iwacu, Kenyu AA, Burundi. Tady naše Uganda Bugisu představuje přesně tu výjimku, která potvrzuje pravidlo. U této kávy se můžeme těšit z plného těla s výraznou chutí. Acidita je opravdu velmi jemná až nevýrazná, aroma této kávy naopak jen tak nezapomenete. Chutě jsou poměrně jednoduché a přímočaré. Osloví vás čokoládová hořkost a jemná chuť hřebíčku. Ideální pro každodenní ranní šálek kávy, který Vás připraví na další den. Acidita u této kávy je úplně minimální, jen vás lehce polechtá na jazyku. Pro přípravu bychom zvolili kávovar. Samozřejmostí by měla být čerstvě pomletá káva, která tak neztrácí nic ze svých skvělých vlastností.

Naše zrno

Uganda Bugisu Aa

Historicky se v Ugandě pěstovala především robusta. Na tradici se nic nezměnilo a Uganda se dnes řadí k předním zemím vyvážejícím robustu. Arabika je sice v menšině, ale i tak zde má své zastoupení. Pěstuje se hlavně v horách na západní hranici s Kongem a také při hranicích s Keňou v úpatí vulkánu Elgon. Z této oblasti také pochází naše Bugisu, v jejíž chuti se odráží vulkanické půdy plné minerálů a vyšší nadmořské výška. Na malých plantážích se zde káva nechává růst bez větší kontroly farmářů, kteří pak sklízejí bohatou úrodu dvakrát do roka. V této části země nenajdeme téměř žádnou infrastrukturu, tak si místní většinou poradí s tradičními metodami zpracování a jako dopravce využívají většinou osli. Sami poznáte, že chuťově se tato káva poměrně výrazně odlišuje od ostatních arabik pěstovaných v Africe.

Uganda ve světě kávy

Uganda

Uganda patří k menším státům střední Afriky. Na mapě ji najdeme vedle dalších zemí, ze kterých můžete ochutnat naši praženou kávu: Tanzánie, Rwanda nebo Keňa. Její důležitou součástí je také Viktoriino jezero, které se nachází jihu Ugandy a významně ovlivňuje klima země. Najdeme zde také další jezera, četná pohoří a vodopády, které tvoří mimořádné přírodní scenérie. Hospodářsky se tato malá země řadí k chudším státům a právě káva patří vedle bavlny a čaje k hlavním vývozním artiklům. Odhaduje se, že až 20 % populace se živí prací spojenou s kávovým průmyslem. Na většině farem se dužina ze zralých zrn odstraňuje ručně. To je dnes už poměrně zastaralý způsob, který ale postupně ustupuje moderním metodám zpracování a strojům šetrným k přírodě.


Zboží v košíku celkem:

${ updatedTotal }

MR. COFFEE,
pražírna a prodejna kávy,
Tř. Tomáše Bati 201/8
Zlín, 760 01

Otevírací doba:
Po-pá 8-17
So 9-12

Rychlý kontakt