O zpracování kávy obecně 

Poté, co kávovníky vyrostou a sklidí se úroda v podobě kávových třešní, přichází na řadu zpracování. Během tohoto procesu jsou kávové třešně zbaveny vnějších vrstev, až zbudou pouze samotná kávová zrna. Po vysušení je zelené zrno připraveno k prodeji a nastává jeho další dlouhá cesta přes obchodníka až do samotné pražírny kávy. 

Kávové třešně mají nejsladší chuť, pokud jsou plně zralé. V takovém případě by se měly zpracovat během několika hodin od sběru, aby neztrácely na kvalitě. Toto stádium je tak trochu buď anebo. I ta nejlepší kávová zrna, kterým byla věnována maximální péče mohou být zničena špatným zpracováním. Někteří producenti si kávu zpracovávají sami – velkou výhodou je, že svou úrodu mají pod kontrolou až do konečného stádia prodeje. Ostatní zemědělci, kteří vlastní mycí stanice nemají, prodávají své zrno do centrálních mycích stanic. Tam je zrno dále zpracováváno a farmář nad ním ztrácí kontrolu.

Zpracovani Kavy Mr  Coffee
Zralé kávové třešně

Zpracování kávových třešní má velký vliv nejen na výslednou chuť kávy, ale také na její cenu. Bohužel je ve světě minimum kávových producentů, kteří by si vybírali druh zpracování podle toho, jak bude ovlivněna chuť kávy. Primárním cílem farmářů je, aby jejich káva nebyla zpracováním znehodnocena a neklesla na ceně.  

Na druhé straně mince při současném kávovém boomu a čím dál větší poptávce po kvalitní a jedinečné kávě se především menší pěstitelé snaží nabídnout svým odběratelům něco výjimečného. Z toho důvodu mohou přistoupit k odlišnému druhu zpracování, než jsou zákazníci z této farmy zvyklí. Přidají tak svému produktu nadstandardní hodnotu, mohou ho prodat za vyšší cenu a se zajímavým příběhem. 

Mokra Metoda Zpracovani Kavy Mr  Coffee
Mokrá metoda zpracování kávy

Pokud mají farmáři možnost zvolit si druh zpracování a mají pro každý druh technické vybavení, potom může hrát důležitou roli i počasí. Při slunečné a teplé sezóně, kdy jsou třešně plné cukru a přirozeně sladké, může farmář zvolit suchou metodu, která právě sladkou chuť v kávě vyzdvihuje. Pokud je sezóna více deštivá, lepší volba je mokré zpracování, kdy v šálku kávy vyniknou čisté, jasně definované chutě a sladkost nehraje tak důležitou roli. 

Nejrozšířenější jsou 3 metody zpracování:

  • Mokrá metoda
  • Suchá metoday
  • Honey metoda

 

O každé této metodě vám připravujeme samostatný článek, tak snad již brzy nad šálkem dobré kávy.


zpět nahoru