Burundi
Ngongomo Colline
Ngongomo
100% ARABICA
Tato 100% arabika má výraznější chuť citrusových plodů, na filtrovaných kávách trochu silnější tělo a nezapomenutelnou chuť černého čaje. Osloví vás okouzlující aroma. Vyzkoušejte tuto kávu na alternativních přípravách, určitě vás nezklame.
Dozvědět se více o kávě Burundi Ngongomo Colline Ngongomo
Chuť a příprava
Tuto zrnkovou kávu vřele doporučíme na různé alternativní přípravy, kde se krásně projeví všechny její jemné chuťové tóny. Na alternativách má káva trochu silnější tělo, než bychom třeba čekali, ale je skvěle vybalancovaná, s velmi hladkým zakončením. Chuťově nám silně připomíná černý čaj (ale mnohem lepší) s lehce citrusovými tóny. Káva má také nádherné aroma. Pokud tuto lahůdku vyzkoušíte na espressu, pak se můžete těšit na výraznou aciditu s citrusovými tóny, tělo bude spíše jemné a hořkost velmi mírná.
Naše zrno
Zrnkovou kávu z Burundi nemáme v naší nabídce poprvé, ale nepřestává nás překvapovat. Arabiky z Burundi se v mnohém podobají kávám z Rwandy. A to jak v chuti, tak ve zpracování nebo pěstovaných typech kávovníků. Hlavním rozdílem je financování, díky kterému Rwanda obecně produkuje kávy prvotřídní kvality, zatímco Burundi se teprve dostává do popředí vývozců výběrových káv. Rozmanité chutě, které nám arabiky z této země nabízejí, jsou opravdu velmi bohaté. Burundi při pěstování kávy těží ze své optimální polohy, má bohaté vulkanické půdy, dostatek dešťových srážek a stabilní teploty.
Máme tedy nyní možnost ochutnat tuto skvělou arabiku, která vás svou chutí určitě osloví, a rádi se k ní budete vracet. Pěstuje se na úpatí hory Ngongomo, ve stínu okolních stromů, poblíž mycí stanice Rugerero. Vysoká nadmořská výška, ve které se tato káva pěstuje, přispívá k její jedinečné chuti a komplexním tónům. O kávovníky se zde stará asi 600 místních farmářů, kteří kávu ručně sbírají. Při následném zpracování třešně procházejí dvojitou fermentací, promývají se pramenitou vodou, jsou neustále kontrolovány a kvalitou nevyhovující plody se ručně odstraňují.
Burundi ve světě kávy
Burundi je malá, hustě obydlená země nacházející se mezi Rwandou, Kongem a Tanzánií. První kávovník do Burundi dovezli Belgičané na počátku 30. let 20. století a pěstování se zde od té doby silně rozvíjelo. V letech 1980–1993 tato země intenzivně investovala do rozvoje kávového průmyslu. Rozvoj ustal a následně klesnul v průběhu občanské války, v letech 1993-2005. Od té doby je kávový průmysl opět na vzestupu a specializuje se na kávu vyšší kvality. Dnes zde nalezneme na 160 mycích stanic a na více než 200 milionů kávovníků. Díky privatizaci tohoto sektoru se prohlubují vazby na mezinárodní trh, farmáři jsou lépe organizovaní a tvoří menší družstva, která jsou přímo napojena na mycí stanice. Díky těmto malým korporacím se zde pěstuje menší množství kávy vyšší kvality s rozdílnými chutěmi. Kávový systém v Burundi je rozdělen do tzv. Sogestal, které mycím stanicím zajišťují financování, dopravu, hnojiva, reklamu a podobně.