Suché zpracování kávy

Suché zpracování je ve své podstatě velmi jednoduché, není ekonomicky tak náročné, nejsou zapotřebí drahé mechanické stroje a využívá se často v oblastech, kde je minimální přístup k vodě (př. části Etiopie a Brazílie).

Suche Zpracavani Kavy2 Mr  Coffee
Kávové třešně

Po sesbírání se celé kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě a suší se na slunci. Někteří producenti využívají kamenné terasy, jinde preferují speciální vyvýšené postele, kde lépe cirkuluje vzduch. Třešně se musí pravidelně obracet, aby se zabránilo plesnivění a nechtěné fermentaci. Jakmile třešně obsahují požadované množství vlhkosti, je pomocí stroje odstraněna vnější dužina a třešně jsou připraveny k exportu. 

Suseni Kavy Mr  Coffee
Sušení kávy na speciálních postelích

Přírodní zpracování kávy dodá zrnům specifické vlastnosti, někdy pozitivní, často však poměrně nepříjemné. Donedávna bylo suché zpracování vnímáno jako vhodné pro zrna nižší sorty a kvality. Někteří producenti výběrové kávy zvolí tento způsob, aby dodali svému zrnu něco nového a jedinečného. Při velmi pečlivém přístupu a neustálé kontrole skutečně tento způsob zpracování dodá kávě fantastické vlastnosti. Bývá to především výjimečná sladkost, šťavnatost a ovocné tóny. Producenti ale často zjistí, že péče, kterou toto zrno vyžaduje je natolik nákladná, že se jim jednoduše neoplatí. 

Z naší nabídky můžete vyzkoušet Brazílii Cerrado, která je zpracována suchou metodou a je skutečně příznačně sladká. 


zpět nahoru