Suché zpracování kávy
Suché zpracování je ve své podstatě velmi jednoduché, není ekonomicky tak náročné, nejsou zapotřebí drahé mechanické stroje a využívá se často v oblastech, kde je minimální přístup k vodě (př. části Etiopie a Brazílie).
Po sesbírání se celé kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě a suší se na slunci. Někteří producenti využívají kamenné terasy, jinde preferují speciální vyvýšené postele, kde lépe cirkuluje vzduch. Třešně se musí pravidelně obracet, aby se zabránilo plesnivění a nechtěné fermentaci. Jakmile třešně obsahují požadované množství vlhkosti, je pomocí stroje odstraněna vnější dužina a třešně jsou připraveny k exportu.
Přírodní zpracování kávy dodá zrnům specifické vlastnosti, někdy pozitivní, často však poměrně nepříjemné. Donedávna bylo suché zpracování vnímáno jako vhodné pro zrna nižší sorty a kvality. Někteří producenti výběrové kávy zvolí tento způsob, aby dodali svému zrnu něco nového a jedinečného. Při velmi pečlivém přístupu a neustálé kontrole skutečně tento způsob zpracování dodá kávě fantastické vlastnosti. Bývá to především výjimečná sladkost, šťavnatost a ovocné tóny. Producenti ale často zjistí, že péče, kterou toto zrno vyžaduje je natolik nákladná, že se jim jednoduše neoplatí.
Z naší nabídky můžete vyzkoušet Brazílii Cerrado, která je zpracována suchou metodou a je skutečně příznačně sladká.