Odrůdy kávovníku arabica

První kávovník odrůdy Typica byl vypěstován v Etiopii a stejná odrůda kávovníku se pěstuje dodnes a je velmi rozšířená. Mezitím však bylo vyšlechtěno nebo přirozeně vzniklo mnoho dalších druhů. Některé odrůdy mají zvláštní chuťovou charakteristiku sami o sobě, jiné těží z vlivu okolního prostředí nebo ze způsobu zpracování. 


Nejznámější odrůdy arabiky

Typica Arabica

TYPICA 

Typica je považována za původní odrůdu kávovníku a její genetický kód najdeme ve většině výběrové kávy i dnes. Jako první začali kávovník šířit Nizozemci a rozhodli se v té době právě pro tuto odrůdu. Tato arabica dorůstá do výšky cca 4 metrů, má kónický  tvar a rovný kmen. Pro plody je typická červená barva a výborná kvalita výsledné kávy, nevýhodou však je malý výnos z tohoto kávovníku. Pěstuje se v mnoha částech světa a je známá také pod názvy criollo, sumatra nebo arabigo. 


Bourbon Kavovnik Arabika

BOURBON 

Odrůda Bourbon vznikla přírodní mutací z kávovníku Typica a stalo se tak na ostrově Réunion (v té době nazýván Bourbon). Výnos je u této rostliny vyšší, ale stále nedosahuje výsledků ostatních vyšlechtěných odrůd. Lidi v kávovém průmyslu oceňují tento typ pro jedinečnou sladkost. Pro plody je typická červená, žlutá a výjimečně oranžová barva. Tento kávovník se přirozeně vyskytoval v mnoha zemích, byl však nahrazen výnosnějšími odrůdami. To vše ještě v době, kdy kvalita, originalita a jedinečnost nebyli v kávovém odvětví natolik ceněné a důležitější byla cena a výnos. 


Proč je to důležité? 
  • Biodiverzita je důležitá mezi každými rostlinami, kávu nevyjímaje 
  • Pokud je jedna rostlina dominantní, stává se zároveň náchylnou vůči chorobám a nemocem 
  • Kávovníky by bez zásahů člověka vyhynuly 
  • Různé odrůdy nabízejí různé benefity a chuťovou rozmanitost


Caturra Kavovnik

CATURRA 

Caturra je mutací odrůdy Bourbon, objevená v Brazílii roku 1937. Dnes je oblíbená zejména v Kolumbii a střední Americe. Výnosy z této rostliny jsou poměrně vysoké, rostlina však často rodí více plodů, než je schopná uživit. Pokud je však kontrola ze strany farmáře důsledná, výsledkem je káva obstojné kvality. S narůstající nadmořskou výškou, ve které se káva pěstuje, narůstá také kvalita chuti, avšak klesá výtěžek. Jedná se o tzv. trpasličí stromky dorůstající malé výšky, je snadné je obírat ručně.  


Mundo Nuovo Kava

MUNDO NUOVO

Přírodní mutant odrůd Typica a Bourbon je pojmenován podle místa v Brazílii, kde byl nalezen kolem roku 1940. Pěstuje se pro relativně vysoké výnosy, sílu a odolnost vůči chorobám. Daří se mu také ve výškách, ve kterých se v Brazílii běžně pěstuje káva, tedy okolo 1 000-1 200 m n. m. 




Catuai Kava

CATUAI 

Catuai je hybrid mezi Caturrou a Mundo Nuovo, který byl speciálně vyšlechtěn v Brazílii. Kombinuje výhodu Caturry (malý vzrůst) a Mundo Nuovo (výnosnost a odolnost). Existují kávové třešně v červené a žluté variantě.




GEISHA/GESHA 

Geisha Kava

O správném jméně této odrůdy se vede diskuze, beze sporu však je, že tento typ kávovníku produkuje výjimečně aromatická a květinová zrna a poptávka po něm v posledních letech výrazně vzrostla. Popularitu tato káva získala v roce 2004, kdy s ní jedna panamská farma, Hacienda La Esmeralda, přišla na mezinárodní soutěž v přípravě kávy. Připravená káva byla natolik výjimečná a speciální v chuti, že poptávka po ní okamžitě obrovsky stoupla, stejně tak jako její cena. To samozřejmě pobídlo další farmáře v centrální a jižní Americe a nyní je tato odrůda rozšířenější než kdy dříve.   



zpět nahoru