VÁNOČNÍ PROVOZNÍ DOBA

Vážení zákazníci,
pro jistotu doručení objednávek do Vánoc doporučujeme objednat nejpozději do 17. 12. 2024.
Objednávky s osobním odběrem objednejte nejpozději do 22. 12. 2024.

Otvírací doba:
16. 12. - 20. 12. otevřeno 8-17:30
So 21. 12. otevřeno 9-13
Ne 22. 12. zavřeno
Po 23. 12. otevřeno 8-17:30

24. 12. 2024 - 1.1. 2025 ZAVŘENO
Přejeme co nejklidnější předvánoční čas.





SVĚTLE PRAŽENÉ KÁVY 


Jedna z nejčastějších vět, které v pražírně od zákazníků slýcháme je, že nechtějí, aby byla káva kyselá. Myslíme si, že je škoda těmto kávám nedat šanci. Většinou, když lidé světle pražené kávy vyzkouší a poradíme jim s vhodnou přípravou, velmi rádi se k nim vrací. Má to dobrý důvod... 


NA CO SE DNES PODÍVÁME


  • NOVÁ VLNA KÁV 
  • ROZDÍLY MEZI TMAVĚ A SVĚTLE PRAŽENÝMI KÁVAMI 
  • VHODNÁ PŘÍPRAVA
  • HLAVNĚ SE TOHO NEBÁT



NOVÝ TREND MEZI KÁVAMI

"Kyselá káva jako sprosté slovo"
Dscn3802

V době, kdy jsme v centru Zlína otevírali kavárnu (rok 2013 - viz historické foto :) ), byla kávová scéna v ČR na celkem mizerné úrovni. Většinou se pilo hořké, spálené, komoditní kafe světoznámých značek typu Juilus Meinl. A v pražských ulicích se potichu šeptalo něco o výběrové kávě a alternativních přípravách. Naštěstí měl tento šepot poměrně silnou ozvěnu a to, co se ve světě považovalo za standard, se pomalu dostávalo i k nám (ano, u nás na Moravě je to stále spíš šepot, ale to přijde :) ). Nabízet lidem ve Zlíně kyselou kávu byl tehdy velmi nelehký a nevděčný úkol, ale velký boom, který středně a světle pražené kávy zažívají, nám hodně pomohl. Lidé zjistili, že káva nemusí být jen hořká, ale dokáže nabídnout mnohem víc. 

Káva nabízí přes různých 800 chutí a vůní (!).


ROZDÍLY MEZI TMAVĚ A SVĚTLE PRAŽENOU KÁVOU 

1 G1 A6516Small

Protože se jedná o poměrně komplexní téma, mrkneme se dnes pouze na to, jakým způsobem pražení ovlivňuje chuť kávy. Čím déle je káva pražená, tím více se ztrácí její charakteristická, ovocná chuť. Ano, káva je ovoce!
Káva se praží zhruba 10-15 minut pomocí horkého vzduchu. Původně zelená zrnka postupně tmavnou, mění se na žlutou a dále na hnědou barvu (černá barva zrna s olejnatým povrchem značí spálenou kávu, doporučujeme se vyhnout). Po několika (cca 9 minutách) přichází tzv. first crack, první prasknutí, při kterém zrnko výrazně zvětší svůj objem. Poté začínají probíhat důležité chemické procesy, začínají pracovat cukry, ale nějaký čas trvá, než se v chuti projeví. Proto je světle pražená káva, která se praží po dobu cca 12 minut ovocnější a kyselejší. Výrazně sladší tóny, kde už jsou cukry řádně rozpuštěné mají středně pražené kávy (třeba naše oblíbená Kolumbie nebo Nikaragua), které se praží kolem 13. minut. Při delším pražení pak káva začíná být hořká a čokoládová, úplně se vytrácí acidita. Zde nastává důležitý okamžik, kdy pražič nesmí kávu přetáhnout. Nastává pak tzv. second crack, druhé prasknutí, po kterém je káva už přepálená, nepříjemně hořká. Typická káva pro Italy nebo Španěly. 


NEBOJTE SE FILTROVANÉ KÁVY, UKÁŽEME VÁM JAK NA TO 


JAK SI SVĚTLE PRAŽENÉ KÁVY PŘIPRAVIT? 

Trend světle pražených káv se k nám rozšířil ze skandinávských zemí, kde se tyto kávy pijí naprosto běžně. Milují na severu kyselou kávu? Určitě více než my v Čechách, avšak také si ji jinak připravují. Obvykle si zde vychutnávají filtrované kávy a espresso není takový standard jako u nás. A v tom tkví to kouzlo. 


Naše světle pražené kávy 

Filtrované kávy (V60chemexaeropressV60 decanter...) budou vždy chutnat jinak než z kávovaru. Jejich extrakce probíhá mnohem delší čas, výsledný objem je větší a chutě v šálkou jsou krásně rozložené. Voda protéká přes kávu přirozeným způsobem a delší čas přípravy znamená, že všechny jemné tóny a aroma se do kávy stihnou vyextrahovat. Výsledný šálek kávy je jemnější, vyvážený, čistý a konzistentní. Zkrátka to, co by nám u espressa připadalo pouze kyselé, se na filtrech rozloží do spousty zajímavých chutí.
Při přípravě espressa vše probíhá v krátkém čase, voda je pod tlakem 9 barů a výsledkem je malé množství kávy velmi intenzivní chuti. Všechny komponenty jsou silně koncentrované. U světle pražených káv na espressu tedy převládá hlavně kyselost a většinou již nejsme schopni rozpoznat další zajímavé tóny. 

Na světle pražené kávy tedy doporučujeme využít alternativní metody. Odmění se Vám bohatou škálou chutí, které u tmavěji pražených nenajdete.


NEBOJTE SE TOHO


Jsme velmi rádi, když se naši zákazníci nebojí zkoušet a objevovat, co všechno káva může nabídnout. Je to ostatně také jedním z našich hlavních cílů. Ukázat rozmanitost, různorodost a bohatý svět, který nám káva nabízí. Proto také pražíme kávy v různých profilech a vždy se snažíme co nejvíce zachovat její charakteristickou chuť. Pokud se třeba poohlížíte po světlejších kávách nebo vám vaše současná káva přijde nudná a pijete ji bez zamyšlení, rádi Vám poradíme!  Probereme vhodnou přípravou, doporučíme příslušenství a vybereme vhodnou kávu.  


Nevěříte? Přesvědčte se sami! 

V naší degustační sadě najdete 3 kávy ve 3 různých pražících profilech. Uvidíte, jak rozmanité mohou být.


zpět nahoru