COLD DRIP - LEDOVÁ FILTROVANÁ KÁVA
Cold brew/drip neboli ledová filtrovaná káva je v posledních letech velmi populární nápoj, zejména v letních měsících. Důvody jsou jednoduché: vynikající a nová chuť kávy, která vás může překvapit i u Vašeho oblíbeného zrna, osvěžující chuť, vysoký obsah kofeinu...Za nás je to na léto jasná volba.
Tuto studenou filtrovanou kávu Vám v letních měsících již pravidelně nabízíme v prodejně a spoustě z Vás tato káva tak zachutnala, že si ji často připravujete i doma. Není na tom nic těžkého a pokud jste se rozhodli jít do toho letos taky, dáme vám pár tipů do začátku.
Na přípravu doporučujeme:
- vaši oblíbenou výběrovou arabicu (optimálně světle praženou, i když nemáte rádi kyselou kávu, tady se toho nebojte)
- kostky ledu (optimálně z kvalitní nebo filtrované vody)
- trocha studené vody (opět použijte kvalitní vodu)
- Přístroj na přípravu+filtr dle přístroje. My používáme a doporučujeme: Hario Water Dripper (pokud do stroje nechcete investovat mnoho peněz, mrkněte na super Hario cold brew maker)
- dle vaší chuti můžete experimentovat třeba s plátkem/kůrou pomeranče nebo citrónu
- odvahu zkoušet a experimentovat
Z naší nabídky káv doporučujeme na přípravu cold dripu:
Ethiopii Yirgacheffe
Malawi Pamwamba
El Salvador Guadalupe
Vtip u cold brew je v tom, že spočívá v pomalé (rozuměj několikahodinové!) filtraci pomocí ledové vody. Káva zde vůbec nepřijde do kontaktu s horkou vodou, proto se její chuť natolik liší od ostatních příprav.
Stručně jak na to pomocí Haria Water Drip:
- před přípravou si pomelte kávu. Hrubost doporučujeme stejnou jako na přípravu Haria V60
- nám se osvědčil poměr 10 g kávy na 100 ml vody, ale tady se oplatí experimentovat). Výsledná káva je silná, s vysokým obsahem kofeinu.
- navlhčete filtr studenou vodou, nasypte kávu do nádobky, na kávu vložte papírový filtr
- navlhčete kávu studenou vodou, tak aby se nasákla všechna nasákla vodou
- sestavte dripper, do nádoby vložte ledové kostky s trochou studené vody
- pomocí zobáčku nechte postupně se rozpouštějící se led pomalu překapávat skrze kávu
Obdobný postup můžete využít u jakékoliv dripperu, důležitá je ale možnost regulace průtoku vody. V horní nádobě se postupně rozpouští led a voda prokapává skrze pomletou kávu do spodní nádoby.
Tipy:
- led přidávejte postupně, jinak se všechen rozpustí příliš brzy a budete filtrovat vodou pokojové teploty a to už určitě není ono
- nechejte vodu opravdu jen po kapkách překapávat, jde o velmi pomalou filtraci. Někde připravují cold brew i 48 hodin (my se držíme nějakého středu, kdy připravujeme zhruba 500 ml cca 4-6 hodin). Záleží na Vaší chuti, trpělivosti, pokud na to máte čas, dopřejte kávě klidně i delší čas. Opět, nebojte se experimentovat.
- výsledný nápoj uchovávejte v ledničce, doporučujeme servírovat ledově vychlazené, klidně přidejte i kostku ledu (pozor, ne moc, jinak si kávu zbytečně zředíte)
- některým kávám vyhovuje velmi jemné dochucení třeba citrónem nebo pomerančem, můžete vyzkoušet i med, kvalitní cukr, apod. Dle naší zkušenosti jsou ale kávy natolik chuťově bohaté a zajímavé, že toho příliš navíc nepotřebují
- výsledné množství nápoje můžete kontrolovat pomocí jakékoliv odměrky pod přístrojem, chcete-li to stylově, slaďte to klidně opět s Hariem
- nejste-li zvyklí na silnou kávu, potom opatrně. Cold drip má vysoký obsah kofeinu - pomalá filtrace a vysoký poměr kávy vůči vodě. My servírujeme 100 - 150 ml na jednu porci, ale na osvěžění stačí i malý panák :)
A tak máme na léto o zábavu postaráno :)