Archiv

Rwanda

Nyakizu
Mikrolot
 Rwanda Nyakizu  Světle pražená káva Zpracováno promytou metodou Pěstováno v nadmořské výšce 1750 m n. m.

Světle pražená arabica s jiskrnou aciditou a chutí černého čaje. Vyvážený šálek provází příjemně sladké tóny s nádechem limetek. Doporučujeme na filtrované kávy. Káva se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách, v organické půdě bohaté na minerály. 

MR. COFFEE - Rwanda Nyakizu

Dozvědět se více o kávě Rwanda Nyakizu

Na přípravu této arabiky bychom volili alternativní přípravy, vyzkoušejte V60, chemex nebo aeropress. Živou, jiskrnou aciditu doprovází příjemné nasládlé tóny a chuť černého čaje. Šálek je vybalancovaný, tělo je středně silné a chutě jasné a přímočaré. 

Zpracovatelský závod Nyakizu se nachází v jižní Rwandě, blízko hranic s Burundi a známé oblasti Kayanza, kde se pěstuje káva prvotřídní kvality. S oblastí Nyakizu má hodně společných rysů: vysoké nadmořské výšky, písčito-jílovitou půdu, která má vyšší kyselost než v ostatních oblastech Rwandy a dostatek srážek během sezony. 

V Nyakizu se pěstuje odrůda kávovníku Bourbon a zpracovává se promytou metodou. Zralost třešní se kontroluje vizuálně a namáčením do vody. Nezralé třešně nebo ty s defekty vyplavou na povrch a jsou odstraněny. Pomocí mechanického stroje se od zrn oddělí slupky třešní a část dužiny. Následná fermentace trvá 14-18 hodin, doba se liší podle okolní teploty. Poté se zrna promývají a rozdělují do čtyř kategorií podle kvality. Posledním namáčením se odstraní veškeré nečistoty a zrna se suší na polích. Sušení trvá poměrně dlouhou dobu, až 35 dní.  

Co je to mikrolot? 
Limitované množství zeleného zrna kávy vybrána a sesbírána odděleně od ostatní produkce z plantáže. Toto zrno se vyznačuje unikátní chutí a výjimečnou kvalitou, které je dosaženo díky jedinečným podmínkám, které se nacházejí jen v určité části farmy nebo plantáže.  


zpět nahoru