Archiv

Papua New Guinea

TAIRORA A
100% ARABICA
 Světle pražená káva Zpracováno promytou metodou Vypěstováno v nadmořské výšce 1800 m. n. m.

Pražená káva z Papuy NG se vždy nese ve znamení originální, neotřelé chuti, kterou jen tak nezapomenete. Slabší tělo kávy doplňují velmi jemné, smetanové tóny společně se sladkou chutí meruněk a zralého ovoce. Káva je světle pražená, skvělá volba na alternativní přípravy i filtrované kávy. V šálku ucítíte nádherné květinové aroma s lehkým nádechem jasmínu. 

MR. COFFEE - Papua New Guinea Tairora

Dozvědět se více o kávě Papua New Guinea TAIRORA A

CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY 

Tato skvělá arabica je nádherně vyvážená a vybalancovaná, přímo z ní sálá exotika Papuy NG. Pokud tedy hledáte neotřelou a originální chuť kávy, rozhodně stojí za vyzkoušení. Káva má svěží, příjemnou chuť a spíše slabší tělo, je hezky vyvážené a sametově krémové. V šálku ucítíte příjemnou sladkost meruněk, broskví a potěší Vás krásně jemná vůně jasmínu.
Na přípravu doporučíme jak alternativní metody (V60, chemex, aeropress, french press,...),  nemusíte se ale bát ani espressa. V každé zvolené variantě vás tato 100% arabica osloví něčím jiným a výjimečným. Káva je výrazně aromatická a její nádherná květinová vůně Vás provází každým douškem.


JAK NA PŘÍPRAVU DOKONALÉ FILTROVANÉ KÁVY? 

PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ KÁVY 

Papua NG nepatří mezi vyhlášené pěstitelské regiony, ale pokud zvolíme kvalitní zelené zrno s dohledatelným původem, může nás tato arabica překvapit svou neotřelou a originální chutí. A protože rádi zkoušíme nové kávy, vracíme se v průběhu let k PNG již potřetí. V této kávě je totiž vždy něco zajímavého a jedinečného, co nikde jinde nenajdeme. V posledních letech je káva z PNG vyhledávaným artiklem ve světě výběrové kávy. Stojí za tím právě zajímavý chuťový profil a kvalitně zpracovaná káva od drobných pěstitelů. 

Máme radost, že se nám podařilo najít zrno s dohledatelným původem. Tairora spadá pod sdružení Colbran Coffeelands, které spolupracuje s mnoha místními farmáři. Nabízí jim rozsáhlou technickou i finanční podporu, s farmáři dopředu uzavírá smlouvy a zajišťuje si tak nejkvalitnější zrna z regionu. Během sklizně přivážejí farmáři svou úrodu do zpracovatelské stanice Baroida, kde jsou kávové třešně kontrolovány a ohodnoceny a farmáři jsou vyplaceni na místě. S velkou péčí a důsledností jsou následně třešně roztříděny dle kvality. To pomáhá zachovat vysoký standard výsledné zpracované kávy. Pomocí strojů je následně ze zrn odstraněna dužina a zrna procházejí suchou fermentací po dobu 36 hodin. Poté jsou promývána vodou a dokonale očištěna od všech nečistot. Následně se zrna pod bedlivým dohledem suší.  

Papua NG má (tak jako mnoho dalších zemí) svůj vlastní systém klasifikování kvality zeleného zrna. Mají zde kategorie A, B, Y, Y2 a Y3. Naše zrno spadá do kategorie A s nejvyšším ohodnocením. Od těchto káv očekáváme komplexní, vyváženou chuť, čistý šálek s kulatým tělem a výraznou aciditou. Káva má také okouzlující aroma, zrna nesmí mít více jak 10 defektů na 1 kg zeleného zrna.   


zpět nahoru