Archiv

Papua New Guinea

TAIRORA A
100% ARABICA
 Světle pražená káva Zpracováno promytou metodou Vypěstováno v nadmořské výšce 1800 m. n. m.

Velmi svěží a zároveň jemná káva od těch nejlepších drobných farmářů ze závodu Elimbari. Můžete se těšit na mírnou, citrusovou aciditu, lehkou hořkost a středně silné tělo kávy. Šálek je skvěle vybalancovaný a bude vás provázet jemná, nasládlá vůně jasmínu

MR. COFFEE - Papua New Guinea Tairora

Dozvědět se více o kávě Papua New Guinea TAIRORA A

CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY 

Tato Tato skvělá arabica nás velmi příjemně naladila. Káva má svěží, příjemnou chuť s ovocným, citrusovým nádechem. Středně silné tělo je hezky vyvážené a sametově krémové.  doprovázejí je velmi lehká hořkost a mírná trpkost. V šálku ucítíte příjemnou sladkost pomerančů, jemnou vůni jasmínu.
Na přípravu doporučíme jak na alternativní metody, nemusíte se ale bát ani espressa. V každé zvolené variantě vás tato 100% arabica osloví něčím jiným a výjimečným. Káva je výrazně aromatická a její nádherná květinová vůně Vás provází každým douškem.

PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ KÁVY 

Papua NG nepatří mezi vyhlášené pěstitelské regiony, ale pokud zvolíme kvalitní zelené zrno s dohledatelným původem, může nás tato arabica překvapit svou neotřelou a originální chutí. A protože rádi zkoušíme nové kávy, vracíme se v průběhu let k PNG již potřetí. V této kávě je totiž vždy něco zajímavého a jedinečného, co nikde jinde nenajdeme. V posledních letech je káva z PNG vyhledávaným artiklem ve světě výběrové kávy. Stojí za tím právě zajímavý chuťový profil a kvalitně zpracovaná káva od drobných pěstitelů. 

Máme radost, že se nám podařilo najít zrno s dohledatelným původem. Tairora spadá pod sdružení Colbran Coffeelands, které spolupracuje s mnoha místními farmáři. Nabízí jim rozsáhlou technickou i finanční podporu, s farmáři dopředu uzavírá smlouvy a zajišťuje si tak nejkvalitnější zrna z regionu. Během sklizně přivážejí farmáři svou úrodu do zpracovatelské stanice Baroida, kde jsou kávové třešně kontrolovány a ohodnoceny a farmáři jsou vyplaceni na místě. S velkou péčí a důsledností jsou následně třešně roztříděny dle kvality. To pomáhá zachovat vysoký standard výsledné zpracované kávy. Pomocí strojů je následně ze zrn odstraněna dužina a zrna procházejí suchou fermentací po dobu 36 hodin. Poté jsou promývána vodou a dokonale očištěna od všech nečistot. Následně se zrna pod bedlivým dohledem suší.  

Papua NG má (tak jako mnoho dalších zemí) svůj vlastní systém klasifikování kvality zeleného zrna. Mají zde kategorie A, B, Y, Y2 a Y3. Naše zrno spadá do kategorie A s nejvyšším ohodnocením. Od těchto káv očekáváme komplexní, vyváženou chuť, čistý šálek s kulatým tělem a výraznou aciditou. Káva má také okouzlující aroma, zrna nesmí mít více jak 10 defektů na 1 kg zeleného zrna.   


zpět nahoru