Papua New Guinea
SIGRI
100% ARABICA
Pražená káva z Papuy NG se vždy nese ve znamení originální, neotřelé chuti, kterou jen tak nezapomenete. Slabší tělo kávy doplňují velmi jemné, smetanové tóny společně se svěží citrusovou aciditou, která ale není nijak agresivní. Káva je světle pražená, skvělá volba na alternativní přípravy i filtrované kávy. V šálku ucítíte nádherné květinové aroma s lehkým nádechem jasmínu.
Dozvědět se více o kávě Papua New Guinea SIGRI
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
Tato skvělá arabica je nádherně vyvážená a vybalancovaná, přímo z ní sálá exotika Papuy NG. Pokud tedy hledáte neotřelou a originální chuť kávy, rozhodně stojí za vyzkoušení. Káva má svěží, příjemnou chuť a spíše slabší tělo, je hezky vyvážené a sametově krémové. V šálku ucítíte příjemnou citrusovou aciditu, potěší Vás krásně jemná vůně jasmínu.
Na přípravu doporučíme zejména alternativní metody (V60, chemex, aeropress, french press,...), nemusíte se ale bát ani espressa. V každé zvolené variantě vás tato 100% arabica osloví něčím jiným a výjimečným. Káva je výrazně aromatická a její nádherná květinová vůně Vás provází každým douškem. Na filtrech si vychutnáte krásně jemné a skvěle vyvážené tóny této fantastické kávy.
JAK NA PŘÍPRAVU DOKONALÉ FILTROVANÉ KÁVY?
PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ KÁVY
Papua NG nepatří mezi vyhlášené pěstitelské regiony, ale pokud zvolíme kvalitní zelené zrno s dohledatelným původem, může nás tato arabica překvapit svou neotřelou a originální chutí. A protože rádi zkoušíme nové kávy, vracíme se v průběhu let k PNG již po několikáté. V této kávě je totiž vždy něco zajímavého a jedinečného, co nikde jinde nenajdeme. V posledních letech je káva z PNG vyhledávaným artiklem ve světě výběrové kávy. Stojí za tím právě zajímavý chuťový profil a kvalitně zpracovaná káva od drobných pěstitelů.
Toto zrno pochází z centrální PNG a pěstuje se v poměrně vysokých nadmořských výškách. To se odráží ve výraznější aciditě, než jsme byli zvyklí u předchozích káv z PNG. V provincii Sigri se vypěstuje zhruba desetina kávy, která se z PNG exportuje do zahraničí. Jedná se tedy o poměrně velký region, z ekonomického hlediska slouží jako důležitý zdroj příjmů pro místní obyvatele. V posledních letech se klade velký důraz na kvalitu pěstované kávy i následné zpracování, které významně ovlivní výslednou chuť kávy. Káva se zpracovává tradiční promytou metodou.
Papua NG má (tak jako mnoho dalších zemí) svůj vlastní systém klasifikování kvality zeleného zrna. Mají zde kategorie A, B, Y, Y2 a Y3. Naše zrno spadá do kategorie A s nejvyšším ohodnocením. Od těchto káv očekáváme komplexní, vyváženou chuť, čistý šálek s kulatým tělem a výraznou aciditou. Káva má také okouzlující aroma, zrna nesmí mít více jak 10 defektů na 1 kg zeleného zrna.