Jak si vybrat tu nejlepší kávu?

Vybírat jakoukoliv potravinu, případně nápoje či vůně v online prostředí není vůbec jednoduché, zvlášť pokud člověk s danou značkou nemá zkušenost a neví co, čekat. Zkusíme Vám zde poradit, jak se v nabídce káv zorientovat, aby se k vám dostala káva, kterou očekáváte.


ZDE SE DOZVÍTE: 

  • Jakou kávu u nás dostanete 
  • Jak jsou kávy rozdělené 
  • Podle čeho vybrat



Jakou kávu u nás zakoupíte? 

Naši nabídku káv tvoří vždy 100% arabica. Najdete u nás 10-12 druhů káv, které jsou na 100 % čerstvě upražené. Pražíme většinou 4-5 týdně, dle toho, jaká je zrovna poptávka  Rozdíl mezi arabicou a robustou vydá na celý samostatný článek a názory na pití té či oné kávy se různí. Pokud vás více zajímá právě toto členění, mrkněte se na náš starší článek.

Naší filozofií je vždy co nejvíce zachovat charakteristický chuťový profil dané kávy. Tak můžeme, společně s vámi, zkoušet a objevovat rozmanité chutě a vůně. Znamená to, že na začátku každou kávu pražíme několika různými způsoby, abychom zjistili, co které kávě vyhovuje nejvíce a jak z ní dostaneme ty nejlepší možné chutě a vůně. Kávy vybíráme na základě našich předchozích zkušeností, na daném profilu kávy, který má dodavatel k dispozici, na cuppingovém skóre dané kávy. 


Podle čeho jsou kávy rozdělené? 

Mr  Coffee Jakou Si Vybrat Kavu

Snažili jsme se Vám výběr kávy co nejvíce zjednodušit a zpříjemnit. Hned na hlavní stránce u každé kávy najdete z jaké země pochází a v podnázvu je vždy doplňující informace (název farmy, oblast, klasifikace zrna,....). 
Najdete zde také doporučení na přípravu (espresso, french press, moka konvička, džezva, filtrovaná káva...). Jde však opravdu pouze o doporučení, podle toho, jak by si většina lidí danou kávu připravila. Vůbec to neznamená, že danou kávu nelze použít na espresso, pokud zde ikonu espressa nenajdete.
Máme zde také popsánu tu nejzákladnější chuťovou charakteristiku dané kávy. Jde o přirozené tóny kávy, které v ní cítíme. Do kávy samozřejmě nepřidáváme žádné příchutě nebo esence.
Doufáme, že tyto základní informace Vám pomohou se v nabídce zorientovat. 

A teď to hlavní - jakou kávu si vybrat? 

TMAVĚ PRAŽENÉ KÁVY

Mr  Coffee Jak Si Vybrat Kavu

Jak jsem psali výše, kávu pražíme v různých profilech. Najdete u nás tmavě praženou kávu, kterou obecně doporučujeme všem, kdo nemají rádi kávu kyselou. Toto jsou většinou stálice v naší nabídce, i když samozřejmě i zde občas přidáme nějakou zajímavou novinku. Tyto kávy doporučujeme na přípravy, kde chceme trochu silnější tělo a chuť kávy, tedy třeba espresso, džezva, moka konvička, apod. Hodí se do káv s mlékem. Často v nich najdeme třeba oříškové, čokoládové, nugátové a sladké tóny. Limitované edice kávy na Vánoce také ladíme do tmavých profilů. Acidita (kyselost) bývá minimální. 

Zde přidáme malé upozornění - pokud jste zvyklí pít robustu, kávu ze supermarketu nebo třeba rozpustnou, nejspíš Vám arabica ze začátku bude připadat kyselá. Je to hodně o zvyku a někdy je třeba se ke kvalitní kávě tzv. propít :). Nedejte se však odradit, chuťové zážitky z kávy jsou pak úplně někde jinde. 


STŘEDNĚ PRAŽENÉ KÁVY 

Mr  Coffee Jak Si Vybrat Kavu 1

Středně pražené kávy jsou výborný univerzál. Hodí se jak na espresso, tak na alternativní přípravy. Nejsou už tak "usedlé" jako tmavě pražené kávy a většinou mají dostatečně silné tělo, aby krásně vynikly v kávovaru. Jejich chuť je přitom už mnohem zajímavější. Acidita u těchto káv už bude trochu výraznější, ale ne tak, aby svírala jazyk (opět zde záleží na zvyklostech a osobní chuti). Můžeme zde najít dřevnaté, kořenité, květinové, sladké tóny, víno, ... Kávy nejsou vyloženě ovocné ani kyselkavé. Škála chutí je zde opravdu velmi široká a záleží na konkrétní kávě. Tyto kávy využijete i na alternativní přípravy, ať už na V60, chemex, tak na aeropress, clever dripper, džezvu, french press,... Kávy z této kategorie střídáme dost často, takže zde vždy najdete něco nového. 


SVĚTLE PRAŽENÉ KÁVY 

Světle pražené kávy ocení fajnšmekři a všichni, kdo si rádi vychutnávají bohaté a rozmanité chutě kávy. Často se vyznačují výraznější aciditou, minimální hořkostí, tóny citrusů a ostatního ovoce, štiplavostí, sladkostí a mívají jemnější tělo. Tyto kávy většinou doporučujeme na alternativní přípravy: V60, chemex, clever dripper, aeropress, french press, apod. Tyto kávy velmi často obměňujeme, protože jsou chuťově velmi zajímavé a bohaté. Lze zde najít opravdové klenoty a chuťové speciality. 
Tyto kávy samozřejmě můžete využít i na espresso a další přípravy, je však třeba upozornit, že budou mít poměrně výraznou aciditu a někdy třeba slabší tělo. Příliš nedoporučujeme (avšak samozřejmě nezakazujeme:) ) přidávat do těchto káv mléko, jemné chuťové niance se potom vytratí. 

Při přípravě kávy u nás v pražírně dáváme zákazníkům na výběr vždy ze dvou variant káv. Jedna je tmavě pražená a druhá buď středně nebo světle pražená. Kávy na mlýncích také neustále střídáme, vždy tak máte možnost ochutnat něco jiného. Zároveň i světle pražené kávy ochutnáte i na espressu.


Tak si pojďte vybrat kávu přesně podle Vašeho gusta: 



zpět nahoru