MOKA KONVIČKA 

Moka konvička se na přípravu kávy používá již téměř sto let a za tu dobu si vybudovala pevné místo v mnoha domácnostech. Není divu, příprava je jednoduchá a výsledná káva má silnou, plnou chuť

Untitled Design


Od našich zákazníků často slýcháme, že káva, kterou si připraví doma nechutná tak jak od nás. Naše odpověď zní: na dobré espresso si zajděte do kavárny (do takové, která má dobré vybavení, kvalitní kávu a vyškolenou obsluhu, prostě kde to umí) a na doma si pořiďte nějakou variantu alternativní přípravy

Právě moka konvička se nám často válí na chalupě, chatě nebo zahradě a nalezneme ji po letech jako zapomenutý poklad. Tuto přípravu znají i naši babičky, dědečci a rodičové, ve světě kávy si opravdu vybudovala tradici jako málokterá obdobná pomůcka. 

Pár faktů

  • vymyšleno roku 1933 inženýrem Alfonsem Bialettim 
  • klasický model Moka express se vyrábí dodnes 
  • na trhu jsou různé velikosti, od 60 ml - 750 ml 
  • původním materiálem hliník, nyní v různých variantách 
  • nejrozšířenější v jižní Evropě, ale 

PŘÍPRAVA KÁVY 


Jakou kávu použít? 

Moka Konvicka

Na moka konvičku doporučujeme středně nebo tmavě pražené arabiky, které mají plnější tělo a vyzdvihneme v nich hořkost, čokoládové, oříškové, případně sladké tóny. Nevolili bychom světle pražené arabiky s výraznou aciditu. Tato příprava není natolik precizní, abychom z ní vytáhli ovocné chutě kávy. 
Tak jako u kávy pokaždé, záleží především na Vašich preferencích. 

Z naší nabídky můžeme doporučit: 


Mějte po ruce

Coffee 3645369 1920
  • Kvalitní, čerstvě pomletou kávu dle Vašeho výběru 
    Hrubost mletí: mezi espressem a V60, záleží i na Vaší chuti. Doporučujeme raději začít s hrubší (mletí na drippery/V60) kávou, jemně pomletá káva vám bude ucpávat filtr a ve výsledném šálku může být sedlina
  • Kvalitní vodu (nejlépe filtrovanou)
  • Moka konvičku
  • Zdroj tepla (plynový vařič, sporák, improvizovat se dá i na otevřeném ohni :) Optimální ale je, pokud můžete intenzitu tepla regulovat
  • Hrníček a chuť na skvělou kávu 


Jak na to

  1. Spodní nádobu naplníme vodou, vždy pod ventil (použijeme-li horkou vodu, bude extrakce rychlejší, ale káva pak může být ve výsledku kyselá a chuť nevyvinutá). 
  2. Do košíku vložíme čerstvě pomletou kávu, nepěchujeme, netlačíme, pouze zarovnáme 
  3. Zašroubujeme horní část konvičky, vložíme na zdroj tepla.
  4. Důležitá je správná intenzita tepla. Chce to vyzkoušet. 
    Příliš vysoká teplota = příliš rychlá extrakce, kávy může být kyselá, chuť nevyvinutá
    Příliš nízká teplota = příliš dlouhá extrakce, přepálená chuť kávy, výrazná hořkost, velmi silné tělo 
  5. Počkáme, dokud se všechna voda nedostane do horní komory, naléváme do šálku.


Tipy! 

  • Nepodceňujte kvalitu vody, kterou používáte na přípravu kávy
  • Kávu si pomelte těsně před přípravou, pomletá káva opravdu nevydrží čerstvá, ať ji skladujete jakkoliv 
  • Umývat či neumývat moka konvičku?
    Záleží, co od kávy očekáváte. Na hliníkovém těle konvičky se po čase vytvoří patina od přípravy kávy, která ovlivní každý Váš další šálek. Pokud toužíte po čisté chuti kávy bez podobné "pachuti", poctivě konvičku umyjte po každé přípravě. Optimálně to vezměte i s vnitřním sítkem a těsněním v horní části konvičky. Tam se nejvíce usazují oleje a zbytky kávy, které opravdu výslednou chuť ovlivní. Čistá konvička znamená čistou chuť.
  • Od přípravy neodcházejte, extrakce netrvá nijak dlouho a nedoporučujeme nechat konvičku na horkém sporáku naprázdno.

zpět nahoru