Archiv

Kenya

Guama AB+
Mikrolot
 Kenya Guama  Světle pražená káva Pěstováno v nadmořské výšce 1 600 m n. m. Zpracováno promytou metodou

Káva s jiskrnou aciditou, živou chutí s tóny grepů a citrusů a lehce květinovým nádechem. Tělo kávy je středně silné a hezky vyvážené. Chuť je specifická a nejlépe si ji vychutnáte na alternativních přípravách. Vyzkoušejte V60, chemex nebo aeropress. 

MR. COFFEE - Kenya Guama

Dozvědět se více o kávě Kenya Guama AB+

Po delší době se nám do nabídky vrací arabica z Keni a my jsme se velmi těšili, co nám toto zrno přinese a jak bude chutnat. Vybrali jsme zrno ze zpracovatelského závodu Guama, který se nachází v centrální Keni a po několika testovacích roastech jsme si mohli tuto lahůdku naplno vychutnat.
Tato káva je typickým zástupcem afrických káv, její čistou chuť doprovází výrazná acidita s tóny citrusů a grepů. Středně silné tělo této kávy doplňuje nádherné aroma a květinové tóny. Doporučujeme každému, kdo rád zkouší kávy s výraznou a neobvyklou chutí. Co se přípravy týče, určitě se nabízí filtrované kávy, třeba Hario V60, chemex nebo aeropress jsou za nás optimální varianty. 

Služeb zpracovatelského závodu Guama využívá zhruba 1 400 místních farmářů. Po sesbírání kávových třešní je farmáři přinesou na sběrné místo, kde je sklizeň pečlivě kontrolována. Všechny plody s defekty jsou odstraněny. Následuje další roztřídění podle barvy a zralosti třešní. Při takto důkladném třídění se zrna lépe zpracovávají.
Mokrá metoda je v Keni tradiční způsob zpracování. Odstraní se dužina, přes noc probíhá proces fermentace a následně se třešně promývají. Poté dochází k dalšímu třídění dle kvality třešní. Aby byla zrna perfektně očištěna, namáčejí se ještě ve vodě po dobu 24 hodin. Poté se na vyvýšených postelích suší po dobu cca 3 týdnů. Při nejvyšších teplotách jsou postele zastíněny. Každou noc je zaměstnanci závodu přikrývají, aby zabránili přístupu vlhkosti. Takto připravená zrna jsou nadále poslána do Nairobi, kde se roztřídí a míří na týdenní aukci. 

Co je to mikrolot? 
Většinou limitované množství zeleného zrna kávy vybrána a sesbírána odděleně od ostatní produkce z plantáže. Toto zrno se vyznačuje unikátní chutí a výjimečnou kvalitou, které je dosaženo díky jedinečným podmínkám, které se nacházejí jen v určité části farmy nebo plantáže.


zpět nahoru