Archiv

Ethiopie
Limu

Oromia
100% ARABICA

Velmi kvalitní arabika přímo z naší pražírny. Doporučíme každému milovníku kávy, zejména pokud si kávu rádi vychutnáte na alternativních přípravách. Čeká na vás vyvážená chuť s výraznější, citrusovou aciditou, jemné medové tóny a středně silné tělo.

MR. COFFEE - Ethiopie Limu

Dozvědět se více o kávě Ethiopie Limu Oromia

Chuť a příprava

Uprazena Kava Z Ethiopie

Káva z Etiopie se dnes řadí k těm nejvyhledávanějším a nejoblíbenějším na světě. Často se vykazují vyšší aciditou a nádhernými, ovocnými chutěmi. Kávoví milovníci v ní ocení právě její složitost a různorodost, které se nám dostane v každém šálku. Arabika Limu má podobný chuťový profil jako třeba Ethiopie Yirgacheffe, Sidamo nebo Harrar. Všechny tyto kávy jsou velmi kvalitní, vyznačují se výraznější, svěží aciditou a květinovými tóny, avšak Limu má o něco silnější tělo. U této delikátní kávy se dále můžete těšit na tóny citrusů, lehkou medovou sladkost a vybalancovanou, čistou chuť. Doporučujeme zejména na alternativní přípravy, nám velmi chutnala na V60 i aeropressu. V létě naše oblíbená volba i na cold brew!

Naše zrno

Ethiopia Diima

Limu se řadí ke klasickým etiopským kávám, podobně jako třeba Harrar nebo Sidamo, které jste u nás také mohli ochutnat. Podmínky a způsob zpracování je také podobný jako na farmách v jižní Ethiopii. Tato káva má původ poblíž oblasti, ze které se do světa rozšířil kávovník. Ještě před pár lety bychom výběrovou kávu nehledali právě zde. Bylo to dáno především tím, že většina kávy z této oblasti byla zpracována přírodní metodou (káva s názvem Djimmah). Kávy Limu jsou však vždy zpracovány promytou metodou.  Limu se nachází v západní vysočině Oromio, která je známá svými lesy a dostatečnou zásobou vody. Ideální podmínky, na živiny bohatá půda a nadmořská výška kolem 1 500 m n. m. dávají farmářům možnost pěstovat vysoce kvalitní arabiky.

Ethiopie ve světě kávy

Ethiopia Diima Farma

Etiopie je nejstarší nezávislou zemí Afriky, nacházející se na východě tohoto kontinentu. Káva z Etiopie a její pěstování má velmi dlouhou tradici, však se také říká, že káva pochází právě z této země (oblast Kaffa), a její vývoz hraje důležitou roli v tamní ekonomice. Během staletí se způsob pěstování příliš neměnil, téměř všechna práce - obdělávání, sklízení, sušení,.... - vše se stále dělá ručně. Kávový průmysl v Etiopii zaměstnává na 15 milionů lidí. Až 98 % kávy je pěstováno venkovany na malých farmách, v zemi je jich asi 700 000. Polovina z nich pěstuje kávu v lesích. Často zde také najdeme rodiny, které se pěstováním kávy živí i déle než deset generací. Hojné je zde volné pěstování kávy, kdy se kávovníky samovolně množí a rozrůstají, a tak zde najdeme odrůdy, které ani nebyly identifikované. Z toho důvodu se kávy rozdělují a označují podle oblasti původu. Mezi ty nejznámější mimo Sidamo patří třeba Harrar, Limu nebo Lekempti. V Etiopii nalezneme skutečné kávové poklady a pokud sháníme kvalitní výběrovou kávu, často se poohlížíme po arabikách z této země.


zpět nahoru