Archiv

Brazil

Cerrado
100% ARABICA
 Hodí se na espresso Tmavě pražená káva Brazil Cerrado  Zpracováno suchou metodou

Tóny vanilky a mléčné čokolády doplňuje silnější tělo a velmi jemná acidita s nádechem lesních plodů. Čerstvě pražená jednodruhová arabika zpracovaná přírodní metodou, která se skvěle hodí na přípravu kvalitního espressa. Doporučujeme i do káv s mlékem. 

MR. COFFEE - Brazil Cerrado

Dozvědět se více o kávě Brazil Cerrado

Chuť a příprava

Dsc 6007

Tuto 100% arabiku vám doporučíme zejména na přípravu kvalitního espressa. Káva má středně výraznou, živou aciditu, která nám vystoupí na čistém espressu. Suchá metoda zpracování kávy se projevuje poměrně výraznou sladkostí, která připomíná tóny vanilky a mléčné čokolády. Káva má silnější tělo a velmi jemné, hladké zakončení bez výrazného ocásku. Pokud si rádi pochutnáte na kávě s mlékem, určitě vás tato arabika nezklame. Káva se hodně zjemní, acidita ustoupí a sladké chutě naopak ještě více vystoupí. Kávu pražíme spíše tmavěji, tak abychom zachovali její charakteristické chutě.

Pokud si nevíte rady se správnou přípravou kávy, neváhejte se na nás obrátit. Obecně doporučujeme použít na přípravu 1 espressa 8 g čerstvě pomleté kávy na správnou hrubost. Espresso by mělo mít výsledný objem kolem 25 ml a délka extrakce espressa by neměla překročit 30 vteřin. Káva nám nejlépe chutnala při extrakci kolem 23-25 vteřin. Příprava dobrého espressa v domácích podmínkách není úplně jednoduchá záležitost. Pokud si s něčím nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit. Někdy se prostě něco nedaří a řešení může být i jednoduché.

Naše zrno

Brazil Cerrado

Vybrali jsme pro vás zrna Acaia, zejména kvůli jejich úžasně sladké a charakteristické chuti, která se skvěle hodí na přípravu kvalitního espressa. Tato zrna byla zpracována tzv. přírodní/suchou metodou. Při tomto způsobu zpracování se kávové třešně suší na slunci, betonových nádvoří nebo afrických postelích. Třešně se musejí buď manuálně nebo s pomocí strojů často obracet, aby se zabránilo nechtěné fermentaci třešní. Během tohoto procesu se do zelených zrn kávy dostává výrazně více cukrů, než je tomu běžné u káv zpracovaných promytou metodou. Kávy tedy bývají ve výsledku sladší a mívají výraznější tělo. 

Brazílie se často používá jako základní stavební kámen do espresso směsí. Pití kávy z Brazílie má již určitou tradici, je lidmi často vyhledávaná a oblíbená. Tyto kávy tradičně mívají silné tělo, nízkou aciditu a skvěle se doplňují se světle praženými kávami.  Pokud si připravujete kávy na bázi espressa a chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme některou z našich espresso směsí:

Brazílie ve světě kávy

Brazil Cerrado Ouro Verde

Brazílie patří mezi největší pěstitele kávy na světě, celá třetina světové produkce se vypěstuje právě v této jihoamerické zemi. Proto také neočekávané výkyvy počasí, jako záplavy nebo období mrazů a sucha mohou výrazně ovlivnit cenu kávy na trhu. Zhruba 2/3 produkce představují arabiky, mezi pěstované odrůdy patří Mundo Novo, Icatu, Acaiá. Většina vypěstované robusty se zpracovává lokálně nebo se používá do instantních káv. Tato různorodá země nám dává stejně rozmanité kávy. Nalezneme zde kávy nižší sorty stejně tak jako výběrové arabiky. Většina brazilských káv se pěstuje v nižších nadmořských výškách, než jsme tomu zvyklí u ostatních pěstitelů střední a jižní Ameriky. Takové kávy se pak častěji vyznačují vyšší aciditou.


zpět nahoru