VÁNOČNÍ PROVOZNÍ DOBA

Vážení zákazníci,
pro jistotu doručení objednávek do Vánoc doporučujeme objednat nejpozději do 17. 12. 2024.
Objednávky s osobním odběrem objednejte nejpozději do 22. 12. 2024.

Otvírací doba:
16. 12. - 20. 12. otevřeno 8-17:30
So 21. 12. otevřeno 9-13
Ne 22. 12. zavřeno
Po 23. 12. otevřeno 8-17:30

24. 12. 2024 - 1.1. 2025 ZAVŘENO
Přejeme co nejklidnější předvánoční čas.





FILTROVANÁ KÁVA HARIO V60

Jedna z nejoblíbenějších alternativních příprav kávy poslední doby pochází z dílny známé japonské firmy Hario (v překladu Pán skla), která se již téměř sto let zabývá produkcí skleněných výrobků té nejvyšší kvality. A proč název V60? "V" protože tento tvar má samotný dripper a 60 protože tento úhel svírají jeho stěny. V jednoduchosti je krása. 


V60 stručně: Jedná se o keramický dripper, do kterého vložíte papírový filtr. Do filtru nasypete mletou kávu, kterou zaléváte horkou vodou. Káva překapává do šálku.
Keramika výborně drží teplo, konický tvar dripperu zaručí, že káva protéká do středu. Prodlužuje tím dobu, kdy je voda v kontaktu s kávou, a extrakce je díky tomu rovnoměrná.

Dnes bychom Vám rádi tuto metodu představili podrobněji, abyste si doma mohli vychutnat tu nejlepší filtrovanou kávu. Zvládne to každý, tak pojďme na to! 


VIDEO


POSTUP PŘÍPRAVY

  • Odvážíme si a pomeleme kávu. Kávu si odvážíme podle toho, kolik si jí chceme připravit. Například pokud chci šálek o 250 ml tak použiji 17-18 gramů kávy.
    Obecně bychom Vám doporučili dodržovat poměr 1g kávy:14 ml vody. S tímto poměrem si samozřejmě můžete hrát. Čím víc kávy použijete, tím bude káva silnější a naopak. Je to zcela na vašich preferencích, někomu může vyhovovat nižší, někomu vyšší gramáž.                                                                                             
Doporučujeme poměr 1 g kávy : 14 ml vody. 
  • Zalomíme papírový filtr, vložíme ho do dripperu a prolijeme ho horkou vodou. Tím se zbavíme papírové chuti filtru a nahřejeme V60.
  • Vodu vylejeme.
  • Na váhu postavíme hrneček s V60 a do navlhčeného filtru vsypeme pomletou kávu. 
  • Zapneme stopky a současně začneme nalévat vodu na kávu. Pracujeme s vodou o teplotě 93-94 °C
BLOOMING (nakvetnutí kávy)
  • Jde o to, aby se všechna káva dostala do kontaktu s vodou a káva tzv. nakvetla, probrala se. Všechnu kávu zalejeme minimálně dvojnásobným množstvím jako gramáž kávy, kterou máme v dripperu. Během této doby můžete vidět, jak čerstvě mletá káva reaguje s horkou vodou. Je důležité, aby blooming proběhl rychle (30 vteřin) a aby byla všechna káva namočená. Pokud se vám nedaří vodu nalévat rovnoměrně, můžete ji lehce promíchat lžičkou. Tak aby veškerá káva přišla do kontaktu s vodou.
  • Po bloomingu začneme postupně nalévat vodu po menších dávkách, cca 50 ml
  • Vodu naléváme krouživým pohybem od středu V60 ven, tak abychom kávu vždy lehce rozvířili. Zároveň se snažíme kávu vodou shodit z boku V60 do jejího centra. Na techniku nalévání se mrkněte do videa.
  • Vždy počkáme, až voda překape do hrnečku (dekanteru) a poté nalejeme další várku. Opakujeme dolévání, dokud nemáme požadované množství. 
  • Počkáme, až se všechna voda přefiltruje a máme hotovo.


CO BUDEME POTŘEBOVAT? 

  • Hario dripper V60 - existují tři velikosti (01, 02 a 03), volte podle sebe. Pokud děláte kávu jen pro sebe, stačí 01. Pokud se s někým občas podělíte, volte 02 :). 03 je pak pro velké množství kávy. Výhodou u V60 02 je, že si na ní můžete připravit i menší množství, pohodlně 250 ml, ale zároveň můžete připravit i 500 ml. Maximální množství připravované kávy u V60-01 je 350ml.
  • Filtry na V60 - opět tři velikosti 01, 02 a 03. Volte podle velikosti Vaší V60.
  • Konvice na vodu - doporučujeme s úzkou, nalévací hubicí. U přípravy V60 opravdu oceníte. Může udělat rozdíl mezi průměrnou a vynikající kávou. Existují konvice, které mají integrovaný teploměr.
  • Teploměr na vodu.
  • Váha. Nejlépe s přesností na 0,1 g a plochou na položení hrníčku. Máme také váhy s integrovanými stopkami. Zároveň vážíte i měříte čas. 
  • Stopky. 
  • Mlýnek. Nejlépe kvalitní. 
  • Čerstvě pražená kávavíce info níže.


JAKOU KÁVU VYBRAT?  

Na přípravu doporučujeme světle praženou výběrovou arabiku. Pokud se v kávách nevyznáte, zkuste mrknou na náš  článek o výběru vhodné kávy.  U nás  na eshopu  hledejte světle pražené kávy s ikonkou přípravy na filtry. Pokud nechcete vybírat, mrkněte na náš degustační set káv na filtry. 3x 150g čerstvé kávy vhodné na filtry z naší aktuální nabídky. Tady opravdu objevíte bohaté chutě a vůně kávy.

Důrazně doporučujeme použít čerstvě praženou a čerstvě mletou kávu. 

Káva velmi krátce po pomletí začne ztrácet na čerstvosti, chuti, kvalitě i vůni. Nezachrání to bohužel žádný speciální obal. Nejlepší je si před přípravou pomlít zrovna tolik kávy, kolik potřebujeme. Odměnou vám bude výrazně lepší chuťový zážitek. 


JAKOU POUŽÍT HRUBOST MLETÍ? 

Na tuto přípravu doporučujeme použít hruběji pomletou kávu, nejlépe bychom připodobnili k hrubosti krupice nebo písku. Jestli jste zvolili správnou hrubost mletí poznáte velmi jednoduše okem podle toho, jak se káva louhuje.

Pokud se V60 ucpává a káva vypadá při extrakci jako mazlavé bláto, tak máte příliš jemné mletí. Káva se bude louhovat dlouho a bude přeextrahovaná, její chuť bude hořká a příliš silná. Čas extrakce přes 4 minuty. 

Naopak pokud máte pocit, že voda přes V60 příliš rychle prokapává a řádně se nelouhuje, tak máte mletí příliš hrubé. Káva bude podextrahovaná, její chuť bude nevýrazná a bez těla. Čas extrakce pod 2 minuty. 

Na začátek zkuste mít kávu hotovou v čase 2-4 minuty. Vyzkoušejte, jak vám bude chuťově vyhovovat. Při další přípravě můžete hrubost mletí upravit a vyzkoušet rozdíl.  

Příliš dlouhá extrakce = příliš jemné mletí - káva bude hořká, silná, bude svírat jazyk.   Příliš krátká extrakce = příliš hrubé mletí - káva bude mít planou, nevýraznou chuť, bude nepříjemně nakyslá a bez těla. 


DALŠÍ TIPY PRO PŘÍPRAVU DOKONALÉ V60

  • Po nasypání kávy do V60, můžete s dripperem lehce zatřást. Tím se vyrovná hladina pomleté kávy a extrakce bude rovnoměrná.
  • Nalévejte klidně menší dávky vody ale častěji. Nalejte vodu, počkejte až voda překape téměř po hladinu kávy a zase dolejte.
  • Při bloomingu můžete kávu lehce promíchat, aby se namočila celá.
  • Vodu naléváme krouživým pohybem od středu V60 ven, tak abychom kávu vždy lehce rozvířili. Čím více kávu víříme tím více se vyextrahuje. 
  • Zároveň se snažíme kávu vodou shodit z boku V60 do jejího centra. Pokud by nám káva zůstávala na stěnách V60 a ne v jejím centru, tak by se některé části louhovali více a některé méně. Vždy se snažíme o rovnoměrnou extrakci. Chce to trochu praxe a opravdu užitečná je v tomto ohledu konvice na vodu s tenkou hubící, jako vidíte ve videu. 
  • To, jakým způsobem kávu zaléváte, velmi ovlivní její chuť. 
  • Dívejte se, jak káva reaguje. Hledejte různé cesty, jak kávu zalévat-proud vody, výška z jaké kávu zaléváme, intervaly mezi doléváním, … Doporučujeme vždy změnit jen jednu proměnnou (gramáž kávy, teplota vody, hrubost mletí,..), abyste věděli jakým způsobem jste dosáhli změny chuti.

A asi nejlepší tip, co Vám můžeme dát: 


Zajímá Vás více alternativní příprava kávy? 


zpět nahoru