FRENCH PRESS 


Tradiční a jednoduchá metoda, silná i jemná chuť kávy. Je to jen na vás!


French press byl vyvinut v roce 1929 a od té doby se jeho vzhled příliš nezměnil. Jedná se o velmi oblíbenou pomůcku na příravu kávy a pravděpodobně jej najdete v každé domácnosti. Jeho velká výhoda je, že příprava kávy v něm není vůbec náročná na čas, techniku a ani na vybavení. Dobrý šálek kávy si připravíte snadno a rychle, není to žádná věda.

Na rozdíl od ostatních filtrovaných metod french press nemá papírový ale kovový filtr. Do nápoje se tak vylouhují i oleje, které se v kávě přirozeně vyskytují a díky kterým má káva silnější a plnější tělo.


Obecně se na filtrovanou kávu doporučuje používat světle pražená zrnka s ovocnější chutí.  Ale i  tmavěji pražená káva  se ve french pressu neztratí. Nebojte se vyzkoušet, v takovém případě ale doporučujeme upravit hrubost mletí, čtěte níže :) . V naší nabídce káv hledejte ikonku french pressu. Skvělou variantou na zkoušení může být také naše degustační sada káv. Zde najdete 3x 150 g kávy (tmavě, středně a světle pražené). Jedná se o takový průřez naší nabídkou a můžete vyzkoušet, jaká varianta Vám bude na french pressu nejvíce vyhovovat.  


VIDEO 


POSTUP PŘÍPRAVY 

  • Odvážíme si a pomeleme kávu. My použijeme 22 g kávy na 300 ml vody.
    Obecně bychom Vám doporučili dodržovat poměr 1g kávy:14 ml vody. S tímto poměrem si samozřejmě můžete hrát. Čím víc kávy použijete, tím bude káva silnější a naopak. Je to zcela na vašich preferencích, někomu může vyhovovat nižší, někomu vyšší gramáž.             
Doporučujeme poměr 1 g kávy : 14 ml vody. 
  • Horkou vodou si nahřejeme french press, aby nám potom neklesla teplota vody, až začneme zalévat kávu.
  • Horkou vodu vylejeme a pomletou kávu vsypeme do french pressu. Položíme jej na váhu.
  • Váhu vynulujeme a začneme nalévat vodu o teplotě 90-94 °C. Současně zapneme stopky.
BLOOMING (nakvetnutí kávy)
  • Jde o to, aby se všechna káva dostala do kontaktu s vodou a káva tzv. nakvetla, probrala se. Všechnu kávu zalejeme minimálně dvojnásobným množstvím jako gramáž kávy, v našem případě tedy cca 50 ml. Je důležité, aby blooming proběhl rychle (30 vteřin) a aby byla všechna káva namočená.
    Kávu během bloomingu důkladně promíchejte lžičkou, aby se opravdu dokonale namočila. Tak zajistíme, že se káva bude louhovat rovnoměrně a nevznikne nám ve french pressu bublina se suchou kávou. Blooming máme velmi detailně ukázán ve videu, mrkněte :). 
  • Po cca 30 vteřinách, kdy probíhal blooming, dolejeme zbytek vody ( celkem 300 ml) a znovu zamícháme.
  • Zakryjeme pístem, aby nám neunikalo teplo z french pressu.
  • V čase 3.15 stlačíme pomalu píst. Tím oddělíme kávovou sedlinu od nápoje.
  • Necháme cca 15 vteřin stát, rozvířená káva a její prachové částičky se usadí na dně a při přelévání se nedostanou do šálků.
  • Opatrně přelejeme celý obsah z french pressu do šálku. Na dně french pressu nám zůstane namočená prachová sedlina a mletá káva. 


CO BUDEME K PŘÍPRAVĚ POTŘEBOVAT 

  • French press - existují různé velikosti french pressu. Velikost nejlépe přizpůsobte tomu, pro kolik lidí kávu běžně připravujete. Na jednu kávu Vám snadno postačí objem 350 ml. Pak jsou různé objemy až do 1,5 l.
  • Konvice s vodou - doporučujeme s úzkou, nalévací hubicí. Proud vody máte perfektně pod kontrolou. Existují konvice, které mají integrovaný teploměr.
  • Teploměr na vodu.
  • Váha.
  • Stopky.
  • Hrnek/decanter.
  • MlýnekNejlépe kvalitní. 
  • Čerstvě pražená káva.
  • Lžíce na míchání.


JAKOU KÁVU VYBRAT PRO FRENCH PRESS

Odpověď není úplně jednoduchá. Pro frech press můžete zvolit jakýkoliv stupeň pražení: světle, středně i tmavě pražené kávy. Každá káva má něco do sebe a každému bude chutnat malinko jinak. Světle pražené kávy budou mít svěží chuť, výraznější aciditu a ovocné tóny. Středně pražené kávy jsou velmi variabilní a různorodé. Mohou být ovocné, dřevnaté, sladké, oříškové,... Je třeba vyzkoušet. Tmavě pražené kávy budou mít silnější, výraznější tělo i hořkost a tóny čokolády, oříšků, karamelu,... U french pressu je krásné, že nic není špatně a můžete na něm vyzkoušet opravdu bohatou škálu káv. 

Důrazně doporučujeme použít čerstvě praženou a čerstvě mletou kávu. 

Káva velmi krátce po pomletí začne ztrácet na čerstvosti, chuti, kvalitě i vůni. Nezachrání to bohužel žádný speciální obal. Nejlepší je si před přípravou pomlít zrovna tolik kávy, kolik potřebujeme. Odměnou vám bude výrazně lepší chuťový zážitek. 


JAKOU POUŽÍT HRUBOST MLETÍ? 

Pro french press volíme hrubě mletou kávu, podobně jako cukr krystal.

Kovový filtr na french pressu má hrubší dírkování a jemně mletá káva se dostane skrz tento filtr. V šálku pak zůstane nepříjemná sedlina. Z toho důvodu volte takovou hrubost mletí, aby se káva skrze filtr nedostala. 

Náš tip: Jestliže máte raději silnější, hořkou kávu, tak klidně vyzkoušejte jemnější mletí (podobně k polohrubé mouce). Káva sice bude mít prachovou sedlinu v šálku ale zato silnou a plnou chuť, něco za něco 😉. Jemnější mletí doporučujeme u tmavěji pražených káv.

Čím jemnější mletí použijeme, tím bude káva silnější.


DALŠÍ TIPY PRO PŘÍPRAVU FRENCH PRESSU

  • Velmi častá chyba je, že se káva nechá ve frechpressu, a postupně se přelévá do hrnku. Opravdu důležité je přelít celý nápoj z french pressu. Pokud bychom nechali kávu ve french pressu, tak se káva neustále louhuje a bude přeextrahovaná.
  • Nebojte se kávu pořádně promíchat, a to při bloomingu i při dolévání. Čím více budete kávu vířit, tím více se vám vylouhuje. 
  • Zkoušet a experimentovat. Nebojte se měnit různé proměnné: hrubost mletí, množství kávy, dobu extrakce, teplotu vody, atd… Ale doporučujeme vždy změnit jen jednu proměnnou, abyste věděli, jakým způsobem jste změny v chuti dosáhli a jak Vám daná změna vyhovuje.
  • Píst stláčejte rovnoměrně a ne příliš zbrkle, aby na Vás nevystříkla horná káva.
  • Při výběru french pressu věnujte pozornost kvalitě a těsnění sítka. Sítko by mělo být velmi těsné a mělo by dokonale přiléhat ke stěnám french pressu. Tak aby kávová sedlina zůstala dole. 
  • Výhodou je, pokud lze vnitřní, skleněnou nádobu vyměnit. Při manipulaci se může rozbít a nemusíte pak kupovat celý nový french press. 
  • Káva je z 98 % voda. Dejte si záležet na kvalitě vody. Pokud Vám z kohoutku nevyhovuje, zkuste vodu přefiltrovat, nebo kupte třeba balenou, kojeneckou vodu. 


Zajímá Vás více alternativní příprava kávy? 


zpět nahoru