



Ethiopia
NENSEBO RIRIPA
100% ARABICA
Nová Etiopie pro všechny fajnšmekry je skvělá káva na filtry a výraznější espresso. Svěží, dokonale vybalancovaná chuť s hezky kulatým a šťavnatým tělem. Přímočaré, jasně definované tóny vám připomenou lesního ovoce, černý rybíz a borůvky. Světle pražená, výběrová káva s jasným původem.

Dovolujeme si také doporučit ...
Dozvědět se více o kávě Ethiopia NENSEBO RIRIPA
Světle pražená káva
Zpracováno promytou metodou
Vypěstováno v nadmořské výšce 1 900 - 2 100 m n. m.
CHUŤ A PŘÍPRAVA KÁVY
Tato káva se pyšní opravdu vynikajícím chuťovým profilem. Světlým pražením jsme zachovali přirozenou a velmi charakteristickou chuť této fantastické arabiky a vy si ji nyní můžete vychutnat ve svém šálku kávy. Kávu doporučujeme všem, kteří si rádi dopřejí svěží, ovocné kávy s výraznější aciditou a minimální hořkostí. Na přípravu doporučujeme alternativy: V60, chemex, aeropress, vacuum pot, french press, cold brew... Zde opravdu krásně vystoupí tóny, které na alternativách hledáme (alespoň my:) ), tedy šťavnaté, krásně zakulacené tělo s jiskrnou, svěží aciditou a tóny kyselkavého ovoce (hledejte chuť borůvek, třešní, černého rybízu,...). Určitě se nebojte vyzkoušet i na espresso (my ji v pražírně na 100 % na mlýnek dáme, za ochutnání určitě stojí!), připravte se na ovocnou explozi chutí s výraznější aciditou a skvěle vybalancovaný šálek kvalitní kávy.
PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Toto zrno pochází z oblasti Nensebo, ležící na hranici lesa Bale Mountain. Na farmách, které leží v nadmořské výšce 1900-2100 m n. m., těží právě z přirozeného stínu, které stromy kávovníkům poskytují a také z dostatečných srážek. Do mycí stanici Riripa, kde se káva zpracovává, donáší svou úrodu kávových třešní na 742 farmářů. Jedná se spíše o malé farmy nebo větší zahrady, většinou do velikosti 2 ha. Pěstují se zde odrůdy Welisho and Kurume. Sběr třešní probíhá ručně, třídí se posléze v mycí stanici.
Mokré zpracování je tradiční, jak je v Etiopii zvykem. V mycí stanici se pomocí stroje odstraní z třešní dužina, poté se namáčejí a ve vodě rozdělují podle hustoty. Defektní zrna se odstraňují. Následuje proces fermentace po dobu 72 hodin. Zrna se poté opakovaně namáčejí a třídí podle kvality. Čím vyšší hustota, tím je zrno těžší a kvalitnější. Zrna s nízkou hustotu vyplavou na povrch, odstraňují se a dále zpracovávají zvlášť. Kvalitní zrna (ty nás zajímají :) ) se poté znovu namáčejí v čisté vodě.
Až jsou dokonale omytá, přichází na řadu sušení. Zelená kávová zrna se sušší na speciální vyvýšených postelích za přísných podmínek. Rozprostřena jsou ve 2 cm vysoké vrstvě a po dobu 14 dní jsou pod neustálým dohledem. Poté se zrno balí a skladuje v pytlích.
OCHUTNEJTE S NÁMI VÍCE
Při nákupu nad 750 Kč Vám zašleme
75 g kávy zdarma.
Kávu pražíme několikrát týdně.
Čerstvost zaručena.
Každou kávu pražíme tak, aby vynikla
její jedinečná chuť. Doprava zdarma nad 2000 Kč,
jinak od 70 Kč.
Vše na e-shopu máme skladem.