



BURUNDI
SHEMBATI
100% ARABICA
100% světle pražená arabika se svěží ovocnou chutí, jemnou aciditou a vyváženým tělem. Lehká dřevnatost v chuti a příjemný, sladký závěr. Ideální na alternativní přípravy jako V60, aeropress, french press, clever dripper,...

Dovolujeme si také doporučit ...
Dozvědět se více o kávě BURUNDI SHEMBATI
Světle pražená káva
Zpracováno promytou metodou
Vypěstováno v nadmořské výšce 1800 m. n. m.
Kvalitní zrnková arabika, kterou doporučujeme na alternativní přípravy. Pro tuto kávu jsme zvolili světlý profil pražení, tak aby se co nejvíce zachovala její chuťová charakteristika. V šálku ucítíte svěží aciditu s nádechem citrusů a příjemné, šťavnaté tóny sladkého ovoce. V dojezdu kávy vás překvapí lehká dřevnatost. Káva má jemné, vyvážené tělo a hezky vybalancované, přímočaré tóny. Věříme, že Vám zachutná stejně jako nám.
PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Tato káva byla vypěstována v provincii Kayanza, poblíž severní hranice se Rwandou. Majitelem mycí stanice Shembati je Salum Ramadhan. Zpracovává se zde zhruba 700 tun kávových třešní za sezónu (taková střední velikost zpracovatelské stanice), stanice má asi 200 stolů, na kterých se káva suší. Spousta z těchto stolů má dvě patra na sušení - káva je tedy částečně sušena ve stínu. Salum při své práci klade velký důraz na detaily, důsledně školí místní pracovníky a tvoří projekty přínosné pro místní komunitu - ať už v edukativní nebo enviromentální oblasti. Při zpracování je káva systematicky značena podle toho kde byla vypěstována a kdy byla zpracována. Všechny zpracované třešně pochází z okolních kopců, avšak místní příroda často mezi strmými kopci vytváří různorodá mikroklimata, která významně ovlivňují výslednou chuť kávy. Může být proto trochu oříšek najít tu nejlepší kávu se zajímavých chuťovým profilem.
Mycí stanice se nachází ve vysoké nadmořské výšce (1 800 m n. m.), kde již poměrně chladné podnebí pomáhá hlídat proces fermentace kávových třešní. Ten trvá kolem 12 hodin. Poté jsou třešně promývány a rozdělovány ve vodních kanálech a nádržích a následně se namáčejí v čisté vodě po dobu 12-18 hodin. Po konečném promytí, kdy se zbaví posledních nečistot a zbytků slupek, jsou zelená kávová zrnka přesunuta na sušící postele. Sušení probíhá po dobu 15-20 dní, dokud v zrnech není správná hladina vlhkosti. Třešně jsou následně zabaleny a chystají se k transportu.
BURUNDI VE SVĚTĚ KÁVY
Všechny kávovníky v Burundi jsou odrůdy Red Bournon, což je důsledně kontrolováno vládou. V Burundi se kávovníky většinou pěstují na malých farmách a vzrůstajícím problémem je stáří samotných rostlin. Většina farmářů nemá prostor na sázení nových kávovníků, jejichž stáří se často pohybuje kolem 50 let. Než kávovníky začnou plodit a tudíž je z nich zisk, trvá to 3-4 roky. Stanice se snaží pomáhat produkcí vlastních mladých rostlinek kávovníků, které pak bez zisku nebo i pod cenou prodávají farmářům. Ti pak mohou jednodušeji obměnit svou produkci.
OCHUTNEJTE S NÁMI VÍCE
Při nákupu nad 750 Kč Vám zašleme
75 g kávy zdarma.
Kávu pražíme několikrát týdně.
Čerstvost zaručena.
Každou kávu pražíme tak, aby vynikla
její jedinečná chuť. Doprava zdarma nad 2000 Kč,
jinak od 70 Kč.
Vše na e-shopu máme skladem.